Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Photo by Olav Ahrens Røtne on Unsplash

Ongelman ratkaisijan parhaat ystävät ovat: Mitä, Miksi, Missä, Milloin ja Miten.

Ratkaisemisen taito on ongelmien ratkaisukirjallisuuden klassikko. Se on alkuaan unkarilaisen George Polyan jo vuonna 1945 julkaistu kirja, josta on edelleen otettu uusia painoksia.

Kirjan suosion salaisuus on sen käytännönläheisyys, selkeys. Vaikka Polya olikin koulutukseltaan matemaatikko ja kirjan aiheet pitkälle matematiikkaan liittyviä, sen lähestymistapoja ja periaatteita voi käyttää missä tahansa ongelmissa.

Tässä kirjassa Pólya esittelee (matemaattisten) ongelmien ratkaisumenetelmän, jonka hän jakaa neljään vaiheeseen

  1. Ensiksi ongelma täytyy ymmärtää.
  2. Kun olet ymmärtänyt ongelman, tee suunnitelma ongelman ratkaisemiseksi.
  3. Toteuta suunnitelma.
  4. Tarkastele ratkaisua.

Nykyään tiedostetaan lisäksi, että ongelmanratkaisuprosessissa voi tapahtua hyppäyksiä eri vaiheiden välillä. Ongelman ymmärtämisessä tärkeintä on yrittää löytää sen perussyy.

Aivan kuin monessa muussakin asiassa, suurimmat virheet ongelman ratkaisussa tehdään alussa. Ongelman määrittely ja ymmärtäminen oikein on jo usein suuri osa ratkaisua.

Mikäli minulla on tunti aikaa ongelman ratkaisuun, käytän 55 minuuttia ongelman määrittämiseen ja 5 minuuttia ratkaisujen miettimiseen. Albert Einstein

Toinen alkuvaiheessa tehtävä virhe on, että yritetään ratkaista ongelmaa (suunnitelma) vain yhdellä tapaa. Jos se ei toimi, nostetaan kädet ylös ja luovutetaan. Erilaisia menetelmiä, heuristiikkoja, ongelman ratkaisuun on paljon, ja niiden ymmärtäminen ja monipuolinen käyttö on osa hyvää ongelmanratkaisutaitoa.

Tällaisia menetelmiä ovat mm.:

Näitä menetelmiä käytetään yleisesti erilaisissa aivoriihissä ja vastaavissa, mutta niitä voi hyvin käyttää myös yksilöllisessä ongelmanratkaisussa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *