Mikä ero on virheellä ja epäonnistumisella?

Photo by Blubel on Unsplash

Kaikkein suurin virhe on kuvitella ettei koskaan tee virhettä. Thomas Carlyle

Polkupyörällä ajamisen oppiminen on suosittu vertailukohde oppimisesta puhuttaessa.

Sitä voi käyttää apuna myös, kun pohditaan mikä ero on virheellä ja epäonnistumisella.

Vanhempi sisareni varttui siihen aikaan kun lapsille ei vielä hankittu erityisiä lastenpyöriä. Ajamaan opettelukin tapahtui aikuisten isojen pyörien avulla. Muistan, että jotkut jopa opettelivat ajamaan miesten pyörällä, jonka tanko teki asiasta vielä normaaliakin vaikeampaa.

Sisareni innostui, tai saatiin opettelemaan ajamista vasta teini-iässä. Silloin ei ihmisellä ehkä ole enää sellaista intoa ja itseluottamusta, mitä pienemmillä lapsilla on. Sisar yritti ja yritti ja teki virheitä, niin kuin kaikki lapset tekevät oppiessaan. Mutta hän ei siinä iässä enää kestänytkään vastoinkäymisiä ja luovutti. Hän ei koskaan oppinut ajamaan polkupyörällä ja käveli uskollisesti myöhemmin aikuisiällä työmatkansa.

Lapset tekevät virheitä opetellessaan ajamaan pyörällä, kaatuvat mutta nousevat, jatkavat, oppivat ja lopulta onnistuvat.

Sisareni teki myös virheitä, mutta ei kestänyt vastoinkäymisiä, luovutti ja epäonnistui.

Virheitä on monenlaisia

On olemassa monenlaisia virheitä.  Kaksi päätyyppiä ovat kuitenkin

  • virhe, joka aiheutuu siitä, ettet osaa tehdä jotain asiaa oikein eikä sinulla ei ole siitä riittävästi tietoa, joudut kokeilemaan tai arvailemaan, mikä voisi olla oikea tapa ja valitset väärän tavan, teet virheen
  • virhe, joka aiheutuu siitä, että huolimatta siitä, että tiedät miten asia pitäisi tehdä ja sinulla on siitä riittävästi tietoa, teet sen väärin. Syitä voi paljon: asian vaikeus, huolimattomuus, väsymys, ylimielisyys, kiire ja joskus jopa tahallisuus. Myös ns. inhimillinen erehdys on usein virheen syy, mikä se sitten kulloinkin on.

Molemmista voi oppia. Ensimmäisestä virheestä oppii tietämään, ettei se ollut oikea tapa.  Toisesta virheestä voi oppia, että asioita ei kannata tehdä miten tahansa, vaikka periaatteessa osaisikin. Kaikki asiat voi tehdä myös väärin.

Unohda virheesi, mutta muista mitä ne opettivat sinulle. Vannetta Chapman

Kategoria(t): Ajattelu, Onnistuminen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *