Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Useimmissa tarinoissa ja saduissa hyvä voittaa lopussa pahan. Jos näin ei tapahdukaan, tarinasta jää lukijalle yleensä epämiellyttävä tunne, ja siksi onnelliset loput ovat vallitsevia.

On myös olemassa tunnettu sanonta: Lopussa kaikki on hyvin. Jos kaikki ei ole hyvin, kyseessä ei ole loppu.

Mutta todellisuudessa kaikki ei välttämättä ole hyvin, lopussakaan. Ainakin paha on usein vahvempi kuin hyvä.

Ehkä tunnetuin syy siihen, miksi paha vaikuttaa olevan vahvempi kuin hyvä, on evoluutio.

Evoluution vaikutus

Organismit, jotka kiinnittävät enemmän huomiota pahojen asioiden estämiseen, ovat ajan mittaan menestyneet ja selvinneet paremmin kuin ne, jotka etupäässä keskittyvät hyvien asioiden maksimoimiseen.

Varovaisuus on useimmiten pitkän päälle parempi strategia kuin yltiöpäisyys. Parempi katsoa kuin katua sanoo sananlaskukin.

Henkilö, joka jättää vaikkapa vain yhden kerran vaaran, huonon lopputuloksen todennäköisyyden, huomioimatta, voi menettää omaisuutensa, loukkaantua pahoin tai kuolla. Selviytyminen edellyttää, että kiinnittää nopeasti huomion mahdollisiin huonoihin lopputuloksiin, mutta hyvien lopputulosten osalta ei ole niin kiirettä.

Näin ihmisen on ollut pakko mukautua henkisesti ottamaan pahat asiat paremmin huomioon kuin hyvät.

On paljon tilanteita, joissa pahan vahvuus tulee näkyviin.

Miten pahan vahvuus ilmenee

Negatiivisista, pahoista tapahtumista kerrotaan julkisuudessa ja medioissa useammin ja enemmän kuin positiivisista tapahtumista.­

Panemme tappioille enemmän painoa kuin arvostamme voittoja. Sadan euron menettäminen lohkaisee onnellisuudesta suuremman palan kuin se lisääntyy, jos saat sata euroa. Tutkimusten mukaan tappio kirvelee tunnetasolla noin kaksi kertaa niin paljon kuin vastaavankokoinen voitto riemastuttaa.

Huono maine on helpompi hankkia kuin hyvä maine. On tunnettu tosiasia, kuten sijoittaja Warren Buffett sanoi kerran: ”Kestää 20 vuotta rakentaa mainetta ja 5 minuuttia pilata se.”

Tutkimukset osoittavat, että kielteisillä tiedoilla, kokemuksilla ja ihmisillä on paljon syvemmät vaikutukset kuin myönteisillä. Esimerkiksi ihmissuhteista ja myös avioliitoista on todettu usein, että ellei positiivisia vuorovaikutuksia ole viisi kertaa enemmän kuin negatiivisia vuorovaikutuksia, on hyvin todennäköistä, että suhde kariutuu.

On myös todettu, että positiivisen käytöksen lisääminen vaikuttaa ihmissuhteeseen vähemmän kuin negatiivisen käyttäytymisen vähentäminen. Siksi hyviin ihmissuhteisiin liittyvä tärkeä neuvo ei ole: Tee hyviä asioita, vaan mieluumminkin: Älä tee pahoja asioita.

Myös työpaikoilla tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että yritykset saavat enemmän hyötyä, jos ne keskittyvät poistamaan negatiivisia, pahoja asioita eikä vain korostamaan hyviä.

On mm. ilmennyt, että negatiivinen vuorovaikutus pomon tai työtoverin kanssa vaikuttaa työntekijän tunteisiin viisi kertaa voimakkaammin kuin positiivinen vuorovaikutus.

Tie menestykseen kulkee vastoinkäymisten kautta

Mutta ei kannata sortua synkkyyteen. Optimismi ja positiivisuus ovat aina parempia kuin pessimismi ja negatiivisuus. Vastoinkäymiset vahvistavat meitä ja onnistumiseen ja menestykseen kuljetaan epäonnistumisten kautta. Se mikä ei tapa, vahvistaa.

 

Onnistuminen taito jää kesätauolle.  Palaan asiaan elokuussa, toivon mukaan terveenä, virkistyneenä ja kesän onnistumisista oppineena.

Toivotan lukijoille terveyttä sekä lämmintä, aurinkoista ja kaikin puolin onnistunutta ja rentouttavaa kesää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *