Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Jokavuotiseen tapaan lienee viime päivinä tehty erilaisia lupauksia alkanutta vuotta varten. Toistuvien pettymysten vuoksi pessimistit ja kyynikot eivät tähän enää sorru. Kokemusten Siperia on opettanut! (Katso esim. Talouselämä-lehden artikkeli)

Tavoitteita voi asettaa milloin vain, siihen ei tarvita mitään vaihtuvaa vuotta tai muuta erityistä ajankohtaa. Sopiva aika tehdä päätös ja asettaa tavoite on, kun mitta tulee täyteen tai muuten ajatukset kypsyvät.

Tavoitteeseen sisältyy yleensä muutos. Jotain on tehtävä eri tavalla kuin aikaisemmin. Menneeseen tai nykyhetkeen nähden on muutettava, yleensä parannettava, jotain. Henkilökohtaisessa elämässä muutos liittyy useimmiten terveyteen, painon hallintaan, liikuntaan, ihmissuhteisiin, tms. Bisneksessä tavoitteiden asettaminen ja yleensä tavoitteellinen ajattelu on aina ollut olennainen osa toimintaa. Ongelmat ovat kuitenkin yleensä samat kuin ihmisten henkilökohtaisissa tavoitteissa. Niihin ei sitouduta, ne eivät toteudu.

 Joka tahtoo tavoitteeseen, löytää keinot, se joka ei, keksii selitykset.

Ongelmaan voi kuitenkin löytää ratkaisuja. On olemassa eräitä tavoitteisiin, niiden saavuttamiseen liittyviä perusasioita, joiden käyttö yleensä auttaa. (ks. esimerkiksi kirja Onnistumisen taito)

Lupaus on löyhä sana. Se ei sido, eikä siihen välttämättä sitouduta. On vaikea ajatella, että yrityksen toimitusjohtaja antaa vain lupauksen hallitukselleen, että ensi vuonna kaikki on paremmin tai että ensi vuonna tulos paranee. Näin kuitenkin jossain yrityksissä edelleen tapahtuu. Pelkkä tavoitekin on kuin lupaus, tai unelma. Se ei sinänsä saa aikaan muutosta. Aivan kuin visio tarvitsee tuekseen konkreettisen strategian, tavoite tarvitsee oman tukirakenteensa. Se muodostuu väli- ja osatavoitteista, toimenpiteistä ja mittareista. Tarvitaan myös riittävä seuranta, jotta koko ajan tiedetään, ollaanko menossa oikeaan suuntaan.

Kyse ei ole siitä, että tämä kaikki olisi vaikeaa. Enemmänkin kyse on henkisestä laiskuudesta. Ajatellaan, että kun on hyvä tavoite, se toteuttaa itsensä. Puhti loppuu jo tavoitteesta sopimiseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *