Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

tyhmyys ero

Tyhmyys on loppumaton luonnonvara.  Muuhun tulokseen ei voi tulla, kun seuraa Suomen kansan valitseminen edustajien toimintaa ja puheita. Maa on konkurssin partaalla, mutta mitä parlamentaarikot tekevät? Valmistautuvat tietysti seuraaviin vaaleihin, varmistaakseen paikkansa eduskunnassa.  Mihinkään maan ongelmiin ratkaisua tuoviin päätöksiin ei ole uskallusta.

Suomen ongelmat on jo monta kertaa ratkaistu eri raporteissa ja puheenvuoroissa. Politiikassa vaikuttaa kuitenkin ns. Junckerin syndrooma. Luxemburgin pitkäaikaisen pääministerin ja EU:n huippuviroissa toimineen Jean-Claude Junckerin mukaan poliitikotkin kyllä tietävät, mitä pitäisi tehdä, mutta eivät tiedä, miten tulla valituksi uudelleen, jos tekevät niin. Poliitikot tekevät päätöksiä valitettavan lyhyen aikavälin näkökulmasta.

Kun ajattelee Suomen taloudellista tilannetta, tulee mieleeni heti useita asioita, joissa tarvittaisiin kiireellä uutta ajattelutapaa ja vastaavia poliittisia päätöksiä. Otan kolme esimerkkiä.

Asuntotonttien kaavoitus asutuskeskuksissa: rakennusteollisuuden mukaan kaavoitus on suurin syy asuntorakentamisen lamaan. Erityisesti pääkaupunkiseudulla, missä on huutava pula vuokra-asunnoista, varsinkin tavallisen duunarin kukkarolle sopivista, rakentamista estää tonttipula. Syytkin ovat varmasti poliitikkojen tiedossa, uskallus tehdä jotain puuttuu.

Pk-yritysten lupa- ja säännöstöbyrokratia: valtaosa uusista työpaikoista syntyy mikro- ja pienyrityksissä. Yritysten perustamista, lupakäytäntöjä, viranomaisilmoituksia, työllistämistä, jne. koskevat lait, määräykset ja säännöt vievät liikaa yrittäjään aikaa ja estävät näille yrityksille sopivien joustavien toimintamallien käytön.

Työttömien työllistyminen: vaikka vuodenvaihteessa 2014 voimaan tullut lakiuudistus kannustaa työttömiä ottamaan vastaan osa-aikatyötä, ei kannustinloukuista päästy vieläkään  eroon. Pienituloisen työttömän tulot voivat joissain tilanteissa jopa pienentyä, kun hän lisää työntekoaan. Työttömien polkua työelämään ja vaikka yrittäjyyteen tulisi parantaa nykyisestä roimasti. Tässä asiassa kannattaisi ottaa mallia Saksasta.

Kaksi asiaa on ääretöntä: maailmankaikkeus ja inhimillinen typeryys; enkä ole varma maailmankaikkeudesta. Albert Einstein

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *