Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Einstein formula1

Onko mahdollista kehittää kaava, mikä kertoo tarkasti, kuinka menestyt elämässä?

Menestymiseen vaikuttavia tekijöitä on listattu tuhansissa teoksissa. Varsinkin elämänohjekirjoissa löytyy suuri määrä erilaisia yhdistelmiä tärkeimmistä tekijöistä.  Kysymys voisi olla, voidaanko näiden tekijöiden lista tiivistää ja yksinkertaistaa yhdeksi menestymisen kaavaksi.

Todellisuudessa tällaisen kaavan tai yhtälön kehittämisessä ei ole mitään mieltä. Menestyminen on  henkilökohtainen asia, jokainen määrittelee sen eri tavalla. Ja keinot menestymiseen riippuvat sekä henkilöstä että tilanteesta, ympäristöstä, aikakaudesta, jne.

Kaavassa voidaan kuitenkin tuoda esiin tärkeimpiä onnistumisen osatekijöitä. Riippuvuuksien ja syy-seuraussuhteiden osoittaminen on  jo huomattavasti vaikeampaa Tällaisen kaavan käyttö tietyssä rajatussa tilanteessa voi auttaa tuomaan esiin relevantteja tekijöitä.

Erilaisia yritelmiä kaavoiksi on olemassa.

Albert Einstein tunnettu kaava onnistumiselle tai menestymiselle on A = X + Y + Z, jossa A on onnistuminen, X on työ, Y on leikki ja Z on pitää suunsa kiinni.  Einstein mielestä työnteko on menestymisen perusehto, siitä lähtee kaikki. Mutta ihminen tarvitsee myös vapaa-aikaa ja rentoutumista, leikkiä ja peliä. Viimeisin kaavan tekijä selittyy ehkä Einstein luonteella, hän ei ollut kovin puhelias ja ulospäin suuntautunut. Hän arvosti enemmän kuuntelua kuin puhumista.

Einsteinin menestymisen kaava on varmasti vain tähän neroon liitetty irrallinen erikoisuus.

Tieteellisempää menestymisen ja onnistumisen kvantifiointia edustaa   Michael Mauboussin.  Hänen mukaansa onnistumisen kaava on (tämä on blogin kirjoittajan oma kuvaus Mauboussinin ajatuksista):

A (onnistuminen)  =  x* f (S) + (1-x) * f(L), jossa x on onnistumisen kohdealueesta riippuva kerroin, S on taito ja L on onni.

Tämä tarkoittaa, että onnistuminen lähes kaikessa toiminnassa riippuu sekä taidosta että onnesta. Kertoimen x (vaihtelee 0 -1) arvosta riippuu, mikä osuus lopputuloksessa on taidolla tai onnella. Jos x on suuri, lähellä 1, kuten esimerkiksi shakissa, onnen merkitys on vähäinen. Jos taas x on pieni, esimerkiksi ruletissa, onnistuminen on kiinni lähinnä onnesta.

Vastaavia kaavoja on esitetty paljon muitakin, esimerkiksi

kaava

Yleensä jos kaavan (mallin) tarkoitus on pelkistää menestymisen reunaehtoja, sen käyttö on puolusteltavissa. Sen auttaa meitä ymmärtämään onnistumisen moninaisuutta ja keskittämään ajatukset tärkeisiin alueisiin. Mutta mitä mieltä olet: auttaako se meitä onnistumaan paremmin Lotossa? Tai sijoittamisessa?

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *