Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

tunneli

Pessimisti

Kuka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Suomalaisissa sananlaskuissa on paljon pessimistille sopivia. Ei pidä tavoitella liikaa, niin ei tule pettymyksiä.

Pessimisti ei ajattele olevansa pessimisti, vaan realisti. (Samoin tekee myös optimisti.) Sanotaan, että pessimisti ei koskaan pety. Jos tavoitteet ovat jo etukäteen riittävän matalalla, on jokainen tulos vähintään odotusten mukainen. Onnistuminen on iloinen yllätys. Pessimisti onnistuu aina.

Tunnetuimpia pessimistejä lienee herra nimeltä Murphy.  Hänen mukaansa jos asia voi mennä pieleen, se myös menee.

Mutta on pessimismissä huonotkin puolensa. Pessimisti syyttää epäonnistumisista itseään ja alkaa pahimmillaan epäillä omia kykyjään ja jopa vältellä vähänkään haastavia tilanteita. Pessimistejä myös pidetään ikävinä ihmisinä muutenkin harmaassa arjessa. Sillä ei edetä elämässä eikä se herätä ihmisissä myötätuntoa.

Optimisti

Optimistille jokainen tilanne on mahdollisuus. Jos hän onnistuu, optimisti pitää sitä ilman muuta omana ansionaan ja omien kykyjensä tuloksena. Se vahvistaa uskoa omiin kykyihin ja lisää itsetuntoa. Jos taas homma menee pieleen, syy on optimistin mielestä joko olosuhteissa tai muissa ihmisissä. Kun menestystä ei tule, optimisti ajattelee myös, että tästä voi oppia seuraavaa kertaa varten.

Optimisti on joustava kohtaamaan vastoinkäymisiä. Hän uskoo itse voivansa vaikuttaa tuloksiin ja elämäänsä. Optimistit ovat yleensä valmiimpia käyttämään eteen tulevia mahdollisuuksia hyväkseen, mistä syystä heitä sanotaan onnekkaammiksi.

Realisti

Pessimisti ja optimisti ovat molemmat itse asiassa realisteja. Todellisuudesta löytyy sekä hyviä että huonoja puolia. Täydellinen optimismi tai pessimismi on itsensä pettämistä. Todellisuus vain on ja ihminen itse tuo siihen hyvyyden ja huonouden näkökulman omalla ajattelullaan. Pessimisti luo negatiivista todellisuutta ja optimisti positiivista todellisuutta.

Epäonnistuminen ja onnistuminen ovat saman asian kaksi puolta. Suurin osa ihmisistä omaa molemmat puolet, eli kaikki olemme jossain määrin realisteja.

”Optimisteja emme ole, pessimisteiksi emme halua tulla, olkaamme siis realisteja.”

Testi

Tässä eräs testi selvittää oletko optimisti vai pessimisti.

Optimismista ja pessimismista ja niiden merkityksestä menestymiseen voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *