Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

mindset

Miksi jotkut ihmiset saavuttavat tavoitteensa ja menestyvät elämässä, kun taas toiset ihmiset eivät?

Tutkimukset osoittavat, että keskeinen menestystekijä on asenne. Se on paljon tärkeämpi kuin ihmisen alkuperäinen lahjakkuus.

Stanfordin yliopiston psykologin Carol Dweckin mukaan suurin selittäjä onnistumisessa on ihmisen oma käsitys lahjakkuuden ja älykkyyden luonteesta.

Hänen asenneteoriansa mukaan on kaksi erilaista suhtautumistapaa omaan osaamiseen. Lukittu asenne (fixed mindset) tarkoittaa sitä, että oletat ominaisuuksiesi olevan enemmän tai vähemmän annettuja ja muuttumattomia. Olet siis älykäs, hyvännäköinen tai nopea. Tällöin jokainen vastaantuleva haaste on kuin testi: se testaa, kuinka taitava olet. Jos kykysi eivät riitä, on kyseessä epäonnistuminen.

Kasvun asenne (growth mindset) lähtee puolestaan siitä, että ominaisuuksia voi muuttaa. Olivat lähtökohtasi mitkä tahansa, voit kehittää osaamistasi harjoittelun ja kokemuksen avulla. Silloin jokainen haaste on myös mahdollisuus oppia. Kun onnistut, osoitat olevasi osaamisessasi jo näin pitkällä. Jos taas homma ei toimi, otat opiksesi ja kokeilet uudenlaista tapaa. Kasvun asenne on kytköksissä optimismiin.

Ihmiset, joilla on lukittu käsitys, uskovat että lahjakkuus ja älykkyys ovat synnynnäisiä ominaisuuksia, jotka eivät muutu merkittävästi elämän aikana. Heidän mielestään hyväksi kirjailijaksi, yrittäjäksi tai urheilijaksi synnytään ja että älykkyyttään tai ominaisuuksiaan ei voi muuttaa.

Toisaalta niillä ihmisillä, jotka uskovat että lahjakkuus ja älykkyys ovat kovan harjoittelun tulosta ja voivat sen johdosta kehittyä elämän aikana, on kasvun asenne. He uskovat, että kaikki menestys perustuu oppimiseen ja harjoitteluun ja että niiden avulla kuka tahansa voi kehittää itseään ja älykkyyttään.

Tutkimuksissa on havaittu, että 85 prosenttia ihmisistä osoittaa selvää taipumusta suhtautua omiin kykyihinsä ja oppimistilanteisiin jommallakummalla tavalla.

Asenneteorian mukaan älykkyys ja kyvykkyys eivät siirry vanhemmiltamme niinkään geeneissä, vaan ajattelutavassa, jonka heiltä saamme. Uutteruus ja sinnikkyys ratkaisevat, eivät alkuperäiset kyvyt.

Se asenne, jonka valitset, vaikuttaa siihen miten elät elämäsi ja miten menestyt.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *