Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

2-rules-money-Warren-Buffett

Warren Buffett (85) on maailman tunnetuimpia sijoittajia. Hänen omaisuutensa arvo on tällä hetkellä noin 67 miljardia dollaria.

Vaikka Buffett on menestynyt suursijoittaja, hänen mielipiteitään arvostetaan yleisesti kaikkien sijoittajien piirissä.  Ja hän on myös vuosikymmenien aikana tuottanut kymmeniä tunnettuja siteerauksia.

Sinun pitää sijoittamisessa tehdä vain muutama asia oikein, kunhan et tee liian monia asioita väärin, on eräs Buffettin tunnetuista lausumista. Kun yrittää kiteyttää nuo oikeat asiat, päätyy seuraaviin kolmeen kohtaan.

  1. Riskin välttäminen.

Buffettin sanoin: sääntö Nro.1: Älä koskaan menetä rahaa, ja sääntö nro. 2. Älä koskaan unohda sääntöä nro. 1.

Buffettin toiminnassa korostuu erityisesti tarpeettoman riskin välttäminen, riskiähän on aina pakko ottaa jossain määrin. Buffettin mielestä riskiä tulee ennen kaikkea siitä, ettei tiedä mitä on tekemässä. Hänen mukaansa ei kannata seurata orjallisesti markkinoita. Mitä enemmän käyt kauppaa osakkeilla, sitä enemmän häviät rahaa.

Buffettkin on vanhoilla päivillään kääntynyt suosittelemaan yksityishenkilöille sijoittamista indeksirahastoihin ja ETF:in. Niissä kulut ovat minimaaliset ja riskit yksittäisiin osakkeisiin nähden pienet.

  1. Sijoita pitkällä aikavälillä

Sijoittamista kannattaa ajatella pitkän aikavälin toimintana. Buffettin mukaan ikuisuus on hyvä sijoituksen omistusaika. Jollet halua omistaa jotain osaketta 10 vuotta, sinun ei kannata edes kuvitella omistavasi sitä 10 minuuttia. Osakkeet ovat pitkällä aikavälillä aina selviytyneet talouden kriiseistä.

Myös korkoa korolle periaate toimii parhaiten nimenomaan vuosikymmenien aikana.

  1. Sijoita sellaiseen, minkä ymmärrät

Buffettin sijoitusfilosofia lähtee siitä, että sinun pitää tuntea bisnes, johon sijoitat. Olet ostamassa osaa yhtiöstä, et pelkästään osaketta, arvopaperia. Osake on osuus yhtiön liiketoiminnasta ja sinun pitää ymmärtää yhtiön liikeidea. Lisäksi Buffettin mukaan yhtiön pitää toimia alalla, jossa on suotuisat tulevaisuuden näkymät ja sillä pitää olla joku erityinen kilpailuetu.

Buffettin sanotaan tehneen virheitä, kun hän ei sijoittanut esimerkiksi Googleen tai Appleen, koska ei silloin ymmärtänyt niiden liiketoimintaa.

Buffett on todennut, ettei sijoittaminen ole rakettitiedettä. Se ei ole peli, jossa sijoittaja, jonka älykkyysosamäärä on 160, voittaa toisen sijoittajan, jonka älykkyysosamäärä on 130.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *