Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

intuitio

Jorma Ollila on kertonut luottaneensa intuitioon päättäessään aikanaan, että Nokia siirtyy gsm-tekniikkaan.

Voidaan sanoa, että puhelinyhtiö Nokia myös sortui intuition käyttöön. Ei kuitenkaan kenenkään Nokian johtajan intuitioon vaan Applen Steve Jobsin. Hänen näkemyksensä, intuitionsa mukaan oli vuonna 2005 nähtävissä mitä kännyköistä oli tulossa. ”Laite, joka voi syödä meidän lounaamme, on matkapuhelin” hän selitti Applen hallitukselle.  ”On jo nähtävissä että se tuhoaa digitaalisten kameroiden markkinat, ja sama voi tapahtua meidän iPodillekin. Kaikilla on puhelin mukanaan ja se tekee iPodista tarpeettoman.”

Nokian johdolta puuttui oma oikea näkemys puhelinmarkkinoiden suunnasta. Tai, tätä emme tiedä, Nokian johdolla oli erilainen intuitio kuin mitä toteutui. Vuonna 2007 iPhone tuli kuitenkin markkinoille Nokialle tuhoisin seurauksin.

Onnistumisista ja epäonnistumista intuition käytössä on paljon esimerkkejä kaikilla elämän osa-alueilla. Puhutaan vaihtelevasti tuntemuksista, vaistosta, mutusta, petusta, aavistuksesta, näkemyksestä, äkillisestä kokonaistajuamisesta, kummallisesta tunteesta.

Tiedetään, että tietoinen päättely on aina riippuvainen alitajunnan, intuition tekemästä esityöstä. Tiedetään myös, että intuitio toimii parhaiten alueilla ja asioissa, joissa olet kerännyt eniten tietoa ja kokemusta.  Mutta intuitio pitää sisällään prosesseja, joita ei edelleenkään tunneta kovin hyvin.

Nykykäsityksen mukaan intuitiosta voi olla valtava hyöty, mutta sen käyttöön liittyy aina riskejä. Se, että intuitio olisi aina oikeassa, ei pidä paikkaansa. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan se on hyvä renki.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *