Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

dice-investment

Talouden Nobel palkinnon voittaneelta Daniel Kahnemanilta kysyttiin, mikä on hänen suosikkikaavansa. Hän tarjosi kaavoja:

Menestyminen = taito + onni

Suuri menestyminen = vähän enemmän taitoa + paljon enemmän onnea

Nämä kaavat kuvaavat tärkeää teemaa Kahnemanin kirjassa ”Ajattelu, nopeasti ja hitaasti”. Hänen mukaansa onnen osuus on erittäin suuri kaikissa menestystarinoissa.

Riskinä omien kykyjen yliarviointi

Kahnemanin mielestä suurin osa tavallisistakin sijoittajista ajattelee: ” Markkinoiden voittaminen on hyvin vaikeaa ja useimmat sijoittajat eivät siihen pysty. Olen kuitenkin varma, että minä voin voittaa markkinat, kaikesta huolimatta. Tiedän, että olen keskimääräistä parempi ja olen melko varma, että sijoitussaavutukseni tulevat tukemaan tätä, jos laskisin ne kaikki yhteen”.

Sijoittajille on suuri haaste erottaa taito ja onni. Suurin osa sijoittajista harvoin tunnustaa onnen näyttelevän minkäänlaista osaa, ennen kuin heille tulee huono vuosi.

Meillä kaikilla – oli kysymys sitten Warren Buffettista tai tavallisesta kadunmiessijoittajasta – on taipumus yliarvioida omia sijoittajan kykyjämme, samalla kun olemme erittäin päteviä arvostelemaan muiden heikkouksia. Tämän yksinkertaisen näkemyksen tajuaminen yksistään voi parantaa merkittävästi sijoittajan saavutuksia.

Nöyryys ei ole vain ihailtava persoonallinen piirre – se voi pelastaa myös rahasi.  Kirjassaan Kahneman tuo esiin näkemyksiä sijoittamisesta.

Liian usein me luotamme intuitioomme ja rutiinimaiseen ajatteluun tehdessämme suuria päätöksiä.  Meidän pitäisi todellisuudessa hidastaa ja analysoida enemmän. Tämä on erityisesti totta niiden sijoittajien kohdalla, jotka ovat nopeita luottamaan näppituntumaan ja yliarvioimaan kykynsä, kun kyseessä on päätöksenteko tietyn osakkeen myynnistä tai ostosta.

Kaksi tapaa ajatella

Kahneman auttaa meitä ymmärtämään ajatteluprosessejamme käyttämällä viitekehystä, johon sisältyy Järjestelmä 1 ajattelua ja Järjestelmä 2 ajattelua.  Järjestelmä 1 toimii automaattisesti ja nopeasti ”ilman tai hyvin vähäisellä ponnistelulla ja ilman tietoista kontrollia”. Järjestelmä 2 toisaalta ”kohdentaa huomion vaivannäköä vaativiin henkisiin toimintoihin, joita tilanne vaatii”. Järjestelmä 1 on nopea, intuitiivinen ja emotionaalinen. Järjestelmä 2 on hitaampi, harkitsevampi ja loogisempi.

Sijoittajien (ja itse asiassa kaikkien muidenkin) on hyvin tärkeää ymmärtää, että Järjestelmä 1 on meidän perusajattelutapamme, ja se voi olla ”kuin kone jolla hypätään johtopäätöksiin.” Tämän tietämisen pitäisi rohkaista sinua yrittämään siirtymistä Järjestelmään 2, kun olet vaikean päätöksen edessä.

Kahneman on skeptinen sen suhteen, pystyykö tavallinen sijoittaja voittamaan markkinat. Statistiikan ja talouden pitkäaikaisena tutkijana (ja talouden Nobel voittajana) hän viittaa 50 vuoden tutkimukseen, jonka mukaan ”osakkeiden valinta on enemmän nopanheittoa kuin pokerin pelaamista.”

Miksi yrittää voittaa markkinoita?

Mutta miksi yrittää voittaa markkinoita? Sijoittajilta, jopa kokeneilta, jää huomaamatta se tosiasia, että pelkkä markkinoiden mukainen kehitys olisi useimmille riittävä.  Historiallisesti osakkeet ovat tuottaneet vuodessa keskimäärin kymmenisen prosenttia.  Sijoittamalla passiiviseen osakeindeksiin 10 000 euroa saa tuoton, joka 20 vuodessa kasvattaa sijoituksen 50–60 000 euroksi. Vaikka inflaatiokin otetaan huomioon, on tuotto erinomainen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *