Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Tappiovoitto

 

 

 

 

 

 

Paha on vahvempaa kuin hyvä.

Panemme tappioille enemmän painoa kuin arvostamme voittoja. Sadan euron menettäminen lohkaisee onnellisuudesta suuremman palan kuin se lisääntyy, jos saat sata euroa. Tutkimusten mukaan tappio kirvelee tunnetasolla noin kaksi kertaa niin paljon kuin vastaavankokoinen voitto riemastuttaa.

Pelko jonkin menettämisestä motivoi ihmisiä voimakkaammin kuin ajatus siitä, että voittaa jotain samanarvoista. Joku miljonääri voi tuskastua kadottaessaan sadan euron setelin, kun samaan aikaan hänen pörssisijoitustensa arvo voi nousta minuutissa saman verran.

Tappion tunne syntyy myös, kun tavoitetta ei saavuteta ja tavoitteen ylittäminen on voitto. Nämä kaksi motiivia eivät ole yhtä vahvoja. Tavoitteen saavuttamisessa epäonnistumisen välttely on paljon vahvempaa kuin halu ylittää tavoite.

Tappion välttelyä esiintyy kaikilla elämän osa-alueilla, vaikka emme sitä välttämättä tiedosta. Sitä esiintyy ihmisten arkielämässä, yritystoiminnassa ja pörssisijoittamisessa.

Tappio merkitsee enemmän kuin saamatta jäänyt voitto.

Tappion välttelyn logiikka pätee myös urheilussa. Tästä kertoo mm. eräs golfin piirissä tehty tutkimus. Siinä analysoitiin yli 2,5 miljoonaa puttia.

Pelaajalle birdie (väylän ihannetuloksen eli parin alittaminen yhdellä lyönnillä) on voitto ja bogey (parin ylittäminen yhdellä lyönnillä) on tappio. Tutkimuksessa verrattiin kahta tilannetta, joissa pelaaja saattoi olla viheriöllä: puttaus parin tekemiseksi (bogeyn välttämiseksi) ja puttaus birdien saavuttamiseksi. Jos puttaa par-putin ohi, tulee bogey, eli kyseessä on tappio. Mutta jos puttaa birdie-putin ohi, kyseessä on saamatta jäänyt voitto, ei niinkään tappio.  Tutkijat päättelivät tappion välttelystä, että pelaajat yrittävät kovemmin putatessaan paria (välttääkseen bogeyn) kuin putatessaan birdieä.

Tutkimus, johon osallistui suuri joukko ammattilaisgolfaajia (mm. Tiger Woods), osoitti teorian olevan oikeassa. Putin helppoudesta tai vaikeudesta riippumatta jokaisella etäisyydellä reiästä pelaajat onnistuivat paremmin putatessaan paria kuin birdieä. Ero ei ollut suuri mutta merkittävä, 3,6 %. Esimerkiksi jos Tiger Woods olisi parhaimpina vuosinaan onnistunut birdie-puteissa yhtä hyvin kuin par-puteissa, hänen keskimääräinen tuloksensa turnauksessa olisi parantunut yhdellä lyönnillä.

PS.  Onnistumisen taito on kesälaitumilla elokuun alkupuolelle saakka. Toivotan kaikille lukijoille oikein aurinkoista, lämmintä ja onnistunutta kesää!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *