selfhelpbooks

Selfhelp-kirjat (oma-apu- , elämäntaito-, bisneskirjat) ovat suosittuja kautta maailman. Menestyneimmät yltävät miljoonapainoksiin. Ihmiset pitävät niistä, hakevat niistä neuvoja, ohjeita ja uusia ajatuksia.

Mutta kannattaako niitä lukea? Ovatko kirjat hyödyllisiä vai onko kysymys huuhaasta, jolla petetään hyväuskoisia?

Itseasiassa jokainen kirja on selfhelp-kirja. Jokaisesta kirjasta voi oppia jotain, mikä auttaa elämään parempaa, onnellisempaa tai menestyvämpää elämää.

Kirjoissa on eroja. Kun luet dekkaria, et yleensä etsikään tietoa, millä parannat maailmaa tai itseäsi. Dekkareita luetaan virkistykseksi tai ajankuluksi. Mutta kyllä hyvistä dekkareistakin löytyy ajatuksia liikkeelle saavia tekstejä.

Kaikkia kirjoja ei kuitenkaan kannata lukea. Elämä on lyhyt, ja jokainen hetki jonka käyttää lukemiseen, on pois muusta tekemisestä. Tekeminen on ajattelun lisäksi se mikä vie kirjoista saadun tiedon käytäntöön.

Varsinaiset selfhelp-kirjat ovat tiivistettyä tekstiä itsensä kehittämiseen tarkoitetuista asioista.  Ne ovat kuin keittokirjoja, niissä on valmiita, kirjoittajan ja muiden kokemuksista koottuja reseptejä itsensä kehittämiseen liittyvistä osa-aluista.

Se, saatko selfhelp-kirjallisuudesta hyötyä, riippuu siitä, kuinka luet sitä. Hyöty ei tule automaattisesti vain kirjan lukemalla. Hyötyä saat vasta, kun luet kirjan ajan kanssa, teet muistiinpanoja, suoritat ehkä kirjan harjoitustehtäviä ja ennen kaikkea siitä, että alat soveltaa kirjan sisältöä omiin (tai yrityksesi) asioihin.

Vastaus otsikon kysymykseen on: Kannattaa lukea. Aivan kuten tunnettu sijoittaja Charlie Munger on sanonut: ”Niin kauan kuin minulla on kirja kädessäni, en tunne haaskaavani aikaa”.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *