Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

mariekondo

Konmari, siivouksen elämänmullistava taika, on japanilaisen Marie Kondon kirjoittama teos, jossa opetetaan uudenlainen tapa järjestää kodin tavarat. Siitä on tullut maailmanlaajuinen menestys ja eräänlainen kultti-ilmiö. Menetelmällä on juurensa japanilaisessa minimalismissa.

Perusidea on, että ihminen käy läpi koko omaisuutensa ja kysyy itseltään jokaisen esineen kohdalla ”tuottaako tämä esine minulle iloa”. Jos vastaus on kyllä, se pidetään, jos ei, siitä luovutaan. Nimenomaan valitaan se mikä pidetään, ei niitä mistä luovutaan.

Menetelmää voi soveltaen käyttää mainiosti myös muuhun kuin kodin tavaroihin.

Periaatetta voi käyttää harrastuksissa, omassa ajattelussa, työssä, yrityksissä, missä vain. Kysymys on karsimisesta, yksinkertaistamisesta ja keskittymisestä olennaiseen.

Valintakriteeri ” iloa” korvataan vain tilanteeseen sopivalla toisella sanalla: hyötyä, tehokkuutta, luovuutta, kannattavuutta, ajansäästöä….

Kysymys on siitä, miten hyvin asia tai esine täyttää tarkoituksensa.

Kondo itse on sanonut, että hän hallitsee kiireistä aikatauluaan järjestämällä ajatuksensa samalla tavalla kuin fyysisen ympäristönsä.” Keskittymällä positiivisiin ratkaisuihin, pystyn unohtamaan tai ainakin minimoimaan pessimistiset tunteet.”

Kun ensin vähennät ja keskityt jäljelle jäävään, saat aikaan enemmän. Vähentäminen on keskittymisen edellytys. Se mitä et tee, määrittää mitä voit tehdä.

Ihmisen muisti ja ajattelu ovat rajallisia. Mitä vähemmän muistettavaa ja ajateltavaa sinulla on, sitä syvällisemmin pystyt keskittymään.

Yksinkertaisin tapa saada aikaan yksinkertaisuutta on harkittu vähentäminen. Aina kun epäilet jonkin tarpeellisuutta, poista se. Mutta ole varovainen siinä, mitä  poistat.  Maeden: Yksinkertaisuuden Lait. Laki 1.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *