Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

epavarmuus

Oletko epävarma? Se on selvä merkki siitä, että sinä voit menestyä.

Näin ainakin väittää syksyllä 2016 Nordic Business Forumissa Helsingissä esiintynyt amerikkalainen Yalen yliopiston professori Amy Chua. Hän on yhdessä miehensä, myös Yalessa työskentelevän miehensä Jed Rubenfeldin kanssa kirjoittanut kirjan menestymiseen johtavista luonteenpiirteistä (The Triple Package: How Three Unlikely Traits Explain the Rise and Fall of Cultural Groups in America).

Heidän mielestään menestymisen takana on kolmen luonteenpiirteen ainutlaatuinen yhdistelmä.

Nämä piirteet ovat: usko oman viiteryhmän etevämmyyteen, taipumus epävarmuuden, turvattomuuden tunteeseen ja kyky hallita omia mielihalujaan.

Kirjan mukaan henkilöt, jotka kuuluvat kulttuureihin, missä painotetaan näitä luonteenpiirteitä, menestyvät paremmin. Kirjoittajat tuovat esiin esimerkiksi USA:ssa asuvat mormonit, kuubalaiset, intialaiset, libanonilaiset ja juutalaiset.

Erikoisinta kolmen piirteen paketissa on epävarmuuden tunne.

Onnistumisen ja menestymisen tarvitsemista ominaisuuksista on lukemattomia tutkimuksia, kirjoja ja artikkeleita. Ja näitä luonteenpiirteitäkin on roppakaupalla.

Itseluottamus on yksi yleisimmistä kirjallisuudessa esitetyistä menestyjän luonteenpiirteistä. Päinvastainen piirre, epävarmuus, jonka Chua ja Rubenfeldt tuovat esiin, poikkeaa yleisestä näkemyksestä. Sitä selitetään sillä, että tunne ajaa henkilön yrittämään entistä enemmän, ikään kuin mikään mitä teet, ei ole riittävän hyvää.  Yhdistettynä uskoon oman ryhmän etevämmyydestä se ajaa huippusuorituksiin.

Chuan ja Rubenfeldtin näkemykset ovat herättäneet huomiota, mutta ne on myös laajasti tyrmätty epätieteellisinä, huonosti perusteltuina ja väärinä. Niitä on myös syytetty rasistisista näkemyksistä, minkä kirjoittajat jyrkästi torjuvat.

         Mitä suurempi taiteilija, sitä suurempi epävarmuus. Täydellinen itseluottamus on             annettu vähemmän lahjakkaille lohdutuspalkintona. Robert Hughes

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *