Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

ongelmat

800 000 suomalaisen ongelma: ”Tämä on elämän ja kuoleman kysymys”. Viranomaiset ovat arvioineet, että jopa 800 000 suomalaista altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille.

Homeongelmaan ei vain tunnu löytyvän ratkaisua.

Yhdysvaltalainen toimittaja ja yhteiskuntakriitikko H.L. Mencken on todennut, että jokaiseen monimutkaiseen ongelmaan on ratkaisu, joka on selkeä, yksinkertainen ja väärä.

Mutta ongelman ei tarvitse olla monimutkainen, jotta sen ratkaisua on vaikea löytää.

Usein suurin vaikeus ongelmanratkaisussa on se, että yritämme ratkaista väärää ongelmaa.

Tai sen sijaan että yrittäisimme ratkaista ongelman, kohdistamme huomiomme ongelman oireisiin.

Otetaan yksi esimerkki.  Ongelma näyttäisi olevan se, että perheen lapset riitelevät aina aamuisin. Sen sijaan että yrittää sovitella riitoja ja etsiä niille ratkaisua, voisikin kysyä, onko riitely oikea ongelma vai jonkin ongelman oire. Oikea ongelma voikin olla se, että lapset menevät liian myöhään nukkumaan, saavat liian vähän unta ja ovat siksi aamulla väsyneitä ja riitaisia. Ratkaisu on saada heidät aikaisemmin illalla sänkyyn.

Myös työelämässä ratkaistaan paljon vääriä ongelmia. Tuottavuusongelmiin etsitään ratkaisuja työntekijöiden ammattitaidosta tai motivaatiosta, vaikka oikea ongelma on useimmiten työn organisointi.

Ongelmanratkaisun strategia, joka toimii miltei aina? Ratkaise eri ongelma.

Tämä ei tarkoita, että luopuisit yrittämästä saavuttaa sen tuloksen, jonka haluat. Se tarkoittaa, että jos olet yrittänyt ratkaista ongelmaa kaikilla ajateltavissa olevilla tavoilla, haasteesi ei ole löytää parempi ratkaisu. Se on löytää parempi ongelma.

Ongelmat eivät ratkea. Ne vain lakkaavat olemasta ongelmia. Carl Jung

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *