Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Yksinkertaistamiseen ei ole mitään ehdotonta tarvetta. Mutta se auttaa meitä monella tavoin. Siitä on hyötyä sekä yksityiselämässä että työssä.

Meillä on kaksi perustarvetta: yrittää jollain tavalla hallita elämäämme ja yrittää ymmärtää tätä kaikkea.  Meillä on kuitenkin rajoitettu aivokapasiteetti, rajallinen muisti ja aikamme on rajallinen. Meihin kohdistuu lisäksi koko ajan valtava aistimusten tulva.

Yksinkertaistaminen on tällöin keino, joka auttaa meitä ymmärtämään paremmin, mitä olemme tekemässä ja mitä on tapahtumassa.

Ihmisen ajattelukyky, henkinen kapasiteetti ja muisti eivät pysty käsittelemään monimutkaisia kokonaisuuksia ilman, että ne ensin puretaan pienempiin, yksinkertaisempiin osiin. Sen jälkeen voimme keskittyä olennaisiin osiin.

Meidän ei tarvitse yksinkertaistaa kaikkea. Me teemme sitä, koska haluamme tehdä asiat helpoksi.

Yksityiselämässä yksinkertaistaminen, pelkistäminen, tuo paljon hyötyjä. Mitä vähemmän sinulla on tavaroita, hoidettavia asioita, mietittäviä ongelmia, sitä enemmän sinulla on tilaa, aikaa, mielenrauhaa ja rahaa. Tähän perustuu mm. KonMarin suosio.

”Kaikki pitäisi tehdä niin yksinkertaiseksi kuin mahdollista, mutta ei yhtään sitä yksinkertaisemmaksi.” Albert Einstein

Yksinkertaisuuden ei tarvitse olla äärimmäistä. Riittää että se on vain tarpeellisen yksinkertaista. Ehkä paras tapa ajatella yksinkertaistamista on optimointi. Yksinkertaistamisessakin voi mennä liian pitkälle.

 ”Jos et pysty selittämään sitä yksinkertaisesti, et ymmärrä sitä tarpeeksi hyvin”.  Albert Einstein

Yksinkertaistamista tarvitaan jo jonkin asian selittämisessä toiselle. Yksinkertaistaminen auttaa kommunikoimaan. Joudut kaivamaan muististasi ja päässäsi risteilevistä ajatuksista kaikkein olennaisimman ja mielestäsi toiselle ihmiselle merkityksellisen tiedon. Kaiken päässäsi olevan tiedon kertomisessa ei ole järkeä ja se veisi liian pitkän ajan. Vastapuoli ehtisi hermostua jo moneen kertaan, kun hän yrittäisi itse ymmärtää kaikesta, mitä sanot sen olennaisen. Yksinkertaistettu versio asiasta vaatii vähemmän ajattelua ja on helpompi omaksua.

Yksinkertaistamista tarvitaan, koska ihmiset eivät toisaalta ole kovin järkeviä tai he ovat liian laiskoja ajattelemaan selkeästi.

Yksinkertaisen saaminen monimutkaiseksi on jokapäiväistä; monimutkaisen tekeminen yksinkertaiseksi, pelottavan yksinkertaiseksi, se on luovuutta”. Charles Mingus

Joskus asioista tehdään tarkoituksellisesti tietyistä (poliittisista, taloudellisista tai uskonnollista) syistä monimutkaisia, jotta ihmisiä on helpompi jymäyttää ja johtaa tiettyyn suuntaan. Ihmiset eivät enää ymmärrä, mistä on todella kysymys (esimerkiksi vuosien 2007-2009 finanssikriisin asuntolainajohdannaiset).

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *