Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Miksi aloittaminen on niin vaikeaa? Voiko aloittamisen tehdä helpommaksi?  Kyllä voi.

Kaikki tiedämme, miten vaikeaa on aloittaa jotain uutta asiaa tai muutosta. Ja kuitenkin tiedämme, että kun jonkin asian saa alkuun, loppu on jo itse asiassa helpompaa.

Ensin helpottava tieto itseään vain laiskana pitävälle viivyttelijälle. Kysymyksessä ei ole (yleensä) laiskuus, itsekontrollin puute tai ajanhallinnan puute, vaan ihmisen aivojen rakenne ja toiminta.

Syy on aivojen rakenteessa

Jo tämä tieto voi olla helpotus, ja toimintaa aikaansaava tieto. Vika ei ole minussa, siis ajattelevassa, tietoisessa minässä, vaan aivojeni rakenteessa, ihmisen perimän muinaisessa, nykyaikaan huonosti sopivassa ominaisuudessa.

Limbinen järjestelmä, mikä on yksi vanhemmista ja vahvimmista aivojen osista, on automaattinen. Sen toimintoihin kuuluu tunteet, halut, stressi, vaaran välttäminen ja elossa pysyminen. Jos se on vallalla, ihminen pyrkii elämään mahdollisimman helppoa ja nautittavaa elämää ja välttämään vaaraa, pelkoa ja epämukavuutta.

Etuaivolohko on taas ihmisen kehityksessä tuore aivojen alue. Se erottaa ihmisen eläimistä, sen toimintoja ovat järkevyys, tulevaisuuden suunnittelu, päätöksen teko, tunteiden ja ajatusten ohjaaminen. Etuaivolohko ei toimi automaattisesta ja sen käyttö vaatii paljon energiaa.

Jonkin asian aloittamiseen liittyy aina muutos. Ja muutokseen liittyy erilaisia pelkoja, syyllisyyden tunnetta, ahdistusta, riittämättömyyden tunnetta. Niitä aiheuttavat tehtävän ajateltu vaikeus tai pituus, epäonnistumisen mahdollisuus, täydellisyyden tavoittelu, epävarmuus tehtävästä ja sen tuomasta hyödystä, jne.

Päästäkseen eroon näistä tunteista ihminen viivyttelee aloittamista, ja tekee jotain mukavampaa: seikkailee netissä, katsoo videoita, pelaa pelejä, lukee lehtiä, lähtee kahville, sytyttää savukkeen…. Silloin tuntee olonsa mukavammaksi, ainakin hetken aikaa.

Ja kun tehtävän aloittaminen viivästyy, se herättää taas uusia negatiivisia tunteita, syntyy kierre.

Kysymys on siitä, miten onnistua ”ylipuhumaan” limbinen järjestelmä, niin ettei se pane vastaan. Siihen on kehitelty monia keinoja.

Miten teet aloittamisen helpoksi

Lähes kaikkien perusta on siinä, että aloitus tehdään niin helpoksi, ettei siinä voi epäonnistua, ettei sitä kannata pelätä ja tehtävästä saatava palkkio tulee heti saataville.

Eli tee ensimmäisestä asiaan liittyvästä toimenpiteestä niin pieni ja helppo, että sen suorittaminen tuntuu lastenleikiltä. Et joudu hetkeäkään miettimään osaatko tai pystytkö tekemään sen. Voit lisäksi palkita itsesi jollakin tavalla heti sen tehtyäsi. Yleensä palkinto tulee kyllä siitä, kun huomaat, ettei se niin vaikeaa ollutkaan, olet tyytyväinen itseesi ja olet valmis vaikka jatkamaan saman tien.

Jos sinun pitää esimerkiksi kirjoittaa joku artikkeli, raportti, koetehtävä tms., päätä että kirjoitat yhden lauseen. Älä ota murheita siitä, mitä kirjoitat, onko se sujuvaa tai hienoa, kunhan vain kirjoitat mitä asiasta mieleesi tulee. Siitä se yllättäen lähtee.

Kuten tunnettu ajattelija Lao Tzu on sanonut: ”Tuhannen mailin matka alkaa yhdellä askeleella.”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *