Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Miljonäärit ja miljonääriksi pyrkiminen ovat aina olleet ja ovat nykyäänkin hyvin esillä mediassa.  ”Haluatko miljonääriksi” on myös suosittu TV:n viihdeohjelma.

Kun panet Googleen hakusanoiksi ” how to become a millionaire” saat yli 17 miljoonaan tulosta.

Ihmisten haluilla ja toiveilla rikastua tehdään paljon rahaa. Erilaisia neuvoja, kirjoja ja menetelmiä myydään valtavia määriä. Monista tuleekin niitä myymällä miljonäärejä. Ihmisten tyhmyyden hyväksikäytöllä ei ole mitään rajoja. Mitä uskomattomammalta kuulostava idea, sen varmemmin rikastumishaluiset ihmiset siihen tarttuvat.

Mutta myös vakavimmin otettavaksi tarkoitetuilla tutkimuksilla miljonääriksi tulemisesta ja menestymistä on heikot perusteet.

Tyypillinen on tutkimus, jonka tulokset otsikoidaan esimerkiksi: 10 tapaa tulla miljonääriksi. Tutkimuksen metodologia on yleensä seuraava:

Tutkimuksissa on yleensä pari asiaa, joissa on vedetty mutkat suoriksi. Niistä puuttuu vertailuryhmä, esimerkiksi joukko ihmisiä, joilla on ehkä samat ominaisuudet ja jotka myös ovat yrittäneet menestyä ja rikastua, mutta epäonnistuneet (ns. hautausmaa-harha, unohdetaan ne, jotka ovat epäonnistuneet).

Se, mikä todella erottaa menestyneet ja ei-menestyneet, jää selvittämättä. Luotu kausaalinen suhde on täysin mielivaltainen. Asetelmasta puuttuu kokonaan onnen tai sattuman osuus, joka on usein se ratkaiseva erottava tekijä. Asiat eivät ole niin yksinkertaisia, kuin ne näyttävät.

Kysymyksessä on ns. retrospektiivinen determinismi, yksi monista ajattelun virheistä: koska jotain tapahtui tietyissä olosuhteissa, sen on täytynyt tapahtua juuri noiden olosuhteiden johdosta.

Ihmisellä on valtava tarve nähdä kaikelle joku syy. Jos sellaista ei tunnu löytyvän, ihminen rakentaa itse saatavilla olevista asioista tarinan, josta syy näyttäisi ilmenevän. Tarinaharha on toinen tavallinen ajattelun vinouma.

Tietysti miljonääriksi voi pyrkiä. Mutta ei pidä hämmästyä, jos se ei onnistu.

                Haluaisin elää kuin köyhä mies, jolla on paljon rahaa. Pablo Picasso

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *