Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Voiko erittäin epätodennäköiseen negatiiviseen tapahtumaan varautua?

Kaikki joutsenet eivät ole valkoisia. Euroopassa oli tämä harhaluulo vuoteen 1697, ennen kuin ensimmäinen musta joutsen nähtiin Australiassa. Mustajoutsen on Australiassa ja Uudessa-Seelannissa elävä vesilintu. Se on rauhoitettu ja Länsi-Australian  osavaltiolintu.

Musta joutsen on myös matemaatikon ja entisen optiomeklarin Nassim Nicholas Talebin lanseeraama käsite, joka kuvaa erittäin epätodennäköistä tapahtumaa. Se ei ole ennustettava ja sillä on valtava vaikutus. Vaikka niitä sattuu usein, ihminen on sokea tunnustamaan ja näkemään, että tällainen tapahtuma voi sattua esimerkiksi hänen uralleen, yritykselleen tai sijoitukselleen.

Mustan joutsenen voi tietää vasta kun se on tapahtunut.  On jälkiviisautta yrittää selittää tapahtunutta sen jälkeen, kun se sattunut.   Jokainen musta joutsen on myös ainutlaatuinen ja tuo mukanaan omat ongelmansa.

Tuntematon tuntematon

Musta joutsen – tapahtumat ovat yleensä negatiivisia, esimerkkeinä vaikkapa osakemarkkinoiden romahdukset, suuret luonnonmullistukset, jotkut poliittiset tapahtumat (Neuvostoliiton hajoaminen, WTC-isku). Mustana joutsenena pidetään yleensä tapahtumaa, jolla on laajempaa vaikusta, mutta sellaisena voi pitää myös jollekin yksittäiselle ihmiselle tapahtuvaa yllättävää tapahtumaa.  On olemassa myös positiivisia mustia joutsenia.

Riskien hallinnan yhteydessä käytetään termejä ”tunnetut tuntemattomat” ja ”tuntemattomat tuntemattomat”. Tunnetut tuntemattomat viittaa riskeihin, jotka voidaan tunnistaa. Tuntemattomat tuntemattomat ovat riskejä, jotka johtuvat tilanteista, joiden katsotaan olevan niin epäuskottavia, ettei niitä koskaan tapahdu. Niistä ei ole mitään kokemusta eikä niitä varten ole mitään teorioita. Ne ovat juuri mustia joutsenia.

Musta joutsen – tapahtumien todennäköisyyttä pidetään niin pienenä, että niihin varautumisen katsotaan tulevan liian kalliiksi, toisin kuin tunnettuihin tuntemattomiin, tavallisiin riskeihin.

Kun niihin ei sitten varauduta, vaikutukset ovat valtavia.

Mahdollisia globaaleja mustia joutsenia voisivat olla suuri maanjäristys Kaliforniassa tai Japanissa, suuri tulivuorenpurkaus, suuren meteoriitin syöksyminen maapallolle tai maailmanlaajuinen ja uudenlainen tappava virusepidemia. Kansainvälisessä politiikassa ja taloudessa on myös runsaasti epävakaita tekijöitä, joissa tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa mustia joutsenia.

Onko mitään tehtävissä?

Jos kerran mustat joutsenet ovat ennustamattomia, onko niiden varalle mahdollista varautua?

Vastaus on ei – ja kyllä. Itse tapahtumalle ja sen aiheuttamille välittömille seurauksille ja ongelmille ei voi mitään. Et voi tietää, milloin itse sairastut vaikeasti tai milloin osakekurssit romahtavat tai milloin yrityksesi tuote muuttuu yhtäkkiä tarpeettomaksi.

Mutta voit tehdä joitain asioita niin, että vaikutuksia pystyy lieventämään. Esimerkiksi Taleb on sijoittajille esittänyt strategiaa, jossa 85-95 % sijoituksista on suhteellisen varmoissa ja vakaissa valtionlainoissa ja loput hyvin riskipitoisissa sijoitustuotteissa.

Perusidea on lisätä päällekkäisyyttä, joustavuutta, monimuotoisuutta ja monipuolisuutta, jolloin mustan joutsenen vaikutus ei kohdistu samalla tavalla kaikkeen. Ajatellaan vaikka yhtä maapallon historian suurinta mustaa joutsenta: meteoriittia, joka ilmeisesti tappoi dinosaurukset sukupuuttoon. Jos eläimistö olisi ollut pelkkiä dinosauruksia, olisi elämä hävinnyt maan päältä kokonaan. Luonnon monimuotoisuuden vuoksi osa eläimistä (nisäkkäät) säilyivät, ja maapallon elämä jatkoi kehittymistään.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *