Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Suomen Yogi Berra eli Matti Nykänen on lausunut: ”Jokainen tsäänssi on mahdollisuus!”

Sen voi tulkita niin, että elämässä on valtavasti erilaisia mahdollisuuksia, kunhan ne vain ymmärtää ja ehtii hyödyntää.

Ei saa jäädä omalle mukavuusalueelleen, vaan on uskallettava astua sen ulkopuolelle.

Rinnakkainen mahdollinen

Tutkija Stuart Kauffman kuvasi ilmiötä, miten elämä aikanaan syntyi maapallolle, nimellä rinnakkainen mahdollinen (adjacent possible).  Maapallolla oli ennen elämää joukko perusmolekyylejä: ammoniakki, metaani, vesi, hiilidioksidi ja eräitä muita. Näillä molekyyleillä oli tietty rajattu mahdollisuus muuntua ja yhdistyä uusiksi yhdistelmiksi. Tuo määrä oli niiden Rinnakkainen mahdollinen. Silloin ei olisi esimerkiksi ollut vielä mahdollista syntyä turskaa tai apinaa, niihin tarvittiin vielä vuosituhansien kehityskulkuja.

Steven Johnson on kirjassaan Mistä hyvät ajatukset tulevat, kuvannut, miten myös innovaatiot syntyvät samalla mekanismilla. Yleensä ei tapahdu suuria hyppäyksiä, vaan uuden keksinnöt pohjautuvat vanhojen luomalle pohjalle.

Uskalla avata ovia

Jokainen uusi yhdistelmä tuo uusia yhdistelmiä rinnakkaiseen mahdolliseen. Sitä voi pitää talona joka laajenee maagisesti aina kun ovi avataan. Aloitetaan huoneesta, jossa on neljä ovea, ja kukin johtaa uuteen huoneeseen joissa ei ole vielä käyty. Nämä neljä huonetta ovat rinnakkainen mahdollinen. Kuitenkin kun yksi ovi avataan ja astutaan huoneeseen, kolme uutta ovea ilmaantuu ja ne johtavat taas uuteen huoneeseen johon ei olisi voinut päästä lähtöpisteestä. Kun ovia avataan yhä uudelleen, on tuloksena palatsi.

Sama ilmiö toistuu myös jokaisen ihmisen elämässä. Kehitys rakentuu aina jo olemassa olevalle. Mutta kehitystä tapahtuu vain, jos uskaltaa avata ovia, etsiä uusia rinnakkaisia mahdollisia, suuntautua pois nykyisestä, ehkä turvalliseksi koetusta.

Aina kun luet, näet, kuulet tai teet jotain itsellesi uutta, kosketat rinnakkaista mahdollista. Se avaa sinulle uuden oven ja saa sinut näkemään asioita hieman eri tavalla kuin ennen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *