Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Kulttuurissamme, yhteiskunnassa ja myös politiikassa, arvostetaan suuria muutoksia. Kun jotain halutaan kehittää, pyritään tekemään radikaali muutos ja yleensä mahdollisimman nopeasti. Sote-uudistus on hyvä esimerkki tästä ajattelusta. Tulokset ovat yleensä parhaimmillaan huonoja, pahimmillaan katastrofaalisia.

Kuitenkin lukemattomissa yrityksissä, organisaatioissa ja yksityisten ihmisten elämässä tehdään muutoksia hyvällä menestyksellä aivan toisella periaatteella.

Kaizen-filosofia, pienten askelten menetelmä, tunnetaan parhaiten yritysmaailmasta. Sitä pidetään yhtenä syynä esimerkiksi Japanin valtavaan talouskasvuun toisen maailmansodan jälkeen.

Menetelmän periaatteita sovelletaan kuitenkin myös henkilökohtaisiin tavoitteisiin, muutosten aikaansaamiseen ja ongelmien ratkaisuun.

Psykologi Robert Maurer kuvaa menetelmän soveltamista kirjassaan: ”The Kaizen Way – One Small Step Can Change Your Life”.

Maurerin mukaan hyviä kaizen-tekniikoita ovat esimerkiksi seuraavat:

Kysy pieniä kysymyksiä

Helpoin tapa aloittaa muutos tai ongelman ratkaisu on kysyä pieniä kysymyksiä, itseltään tai muilta. Kysymyksen tulee olla helppo, silloin se ei herätä sinussa pelkoa ja estä toimintaa. Kun toistat kysymyksen usein, se pakottaa aivosi kiinnittämään asiaan huomiota ja etsimään vastauksia.

Ajattele pieniä ajatuksia

Ajatuksista tulee tekoja, siksi kaizeniin kuuluu ottaa vähemmän riskiä ja pienempiä askelia. On ajateltava käytännöllisiä ja toteutettavia ajatuksia, sen sijaan että miettisi kauaskantoisia tulevia toimia.

Tee pieniä tekoja

Aloita hyvin pienillä asioilla. Jos haluat nostaa kuntoasi, päätä aluksi, että teet kaksi lankutusta päivässä. Toista tätä, kunnes ne tuntuvat helpoilta, ja lisää sitten joku muu treeni. Ja jatka samaa rataa.

Ratkaise pieniä ongelmia

Pienistä ongelmista tulee helposti isoja ongelmia. Useimpia isoja ongelmia ei olisi, jos niitä olisi ratkottu jo niiden syntyvaiheessa.  Pienet ongelmat kasvavat kuitenkin isoiksi tai ne voivat olla merkkejä isoista ongelmista. Joku pieni terveysongelma saattaa hoidon puutteessa kasvaa vakavaksi vaivaksi.

Minkälaisen askeleen sinä otat tänään?

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *