Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Päätöksenteossa on yleensä kaksi toisilleen vastakkaista tekijää. Toisaalta päätös pitäisi usein tehdä nopeasti, mutta toisaalta siihen liittyy aina riski.  Riskin määrään vaikuttaa se, mitenkä paljon on tietoa päätöksen kohteesta ja päätöksen vaikutuksista.

Kuinka on järkevää käsitellä näitä kahta tekijää?

Otetaan oppia yhdestä maailman huippuyrityksestä, Amazonista.

”Useimmat päätökset pitäisi tehdä noin 70 prosentin tiedoilla siitä, mitä toivoisit omaavasi”, Amazonin pääjohtaja Jeff Bezos sanoi vuosittaisessa kirjeessään osakkeenomistajille. ”Jos odotat, että sinulla on 90 prosenttia, olet todennäköisesti useimmiten liian hidas”.

Mutta kysymys ei ole vain nopeudesta. Kuka tahansa pystyy nopeuteen, jos ei välitä mitä siitä seuraa. Yritysmaailmassa on kuitenkin tehtävä korkealaatuisia, hyvin nopeita päätöksiä. Se on helppoa startupeilla ja hyvin haastavaa suurille organisaatioille.

Bezos hahmotteli muutamia askeleita tällaiseen päätöksentekoon:

  1. Opettele työskentelemään juuri riittävällä tiedolla, tähdäten enimmäkseen siihen mitä tarvitset (70 %), sen sijaan että pyrkisit lähes varmaan tietoon (90 %).
  2. Opi mukautumaan epävarmuuteen olemalla joustava päätöksen jälkeen. ”Monet päätökset ovat palautuvia, kaksisuuntaisia ovia. Niille päätöksille, jotka voidaan helposti peruuttaa, käytä kevyttä prosessia.” Hänen mukaansa päätöksen keveyden voi arvioida kysymällä: Entä jos olet väärässä?
  3. Sen sijaan että keskityt välttämään virheitä tekemällä täydellisiä päätöksiä, pyri hallitsemaan sitä, että tunnistat ja korjaat huonot päätökset. Jos olet hyvä korjaamaan kurssia, väärässä oleminen voi olla vähemmän hinnakasta kuin ajattelet, kun taas hidastelu tulee varmasti kalliimmaksi.

Nämä ohjeet sopivat yhtä hyvin yritystoimintaan kuin jokaisen henkilökohtaisiin valintatilanteisiin.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *