Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Ei vara venettä kaada.

Sattumalla on valtava vaikutus elämäämme.  Satunnainen onnenpotku voi johtaa rikkauteen, menestykseen ja onnellisuuteen.  Toisaalta taas muutama sekunti epäonnea voi tehdä tyhjäksi vuosien uurastuksen ja johtaa epäonnistumiseen.

Onnenpotkun ihminen ehkä vielä jotenkin kestää, mutta vakava vastoinkäyminen voi viedä koko elämän raiteiltaan. Ja kuitenkin meidän pitäisi tietää, että vastoinkäymisiä tulee, emme vain tiedä missä ja milloin.

Siksi meidän pitäisi aina kun se on mahdollista jättää tilaa odottamattomalle eli, mahdollisuuksien mukaan, jollakin tavalla varautua sattumiin.

Meidän tulisi muistaa varmuusmarginaali.

Varmuusmarginaali

Varmuusmarginaali on tuttu käsite esimerkiksi yritystoiminnassa, sijoittamisessa, insinööritieteissä, projektinhallinnassa ja lääkityksessä.

Yritystoiminta: Varmuusmarginaali kuvaa sitä, kuinka paljon myynti voi laskea ennen kuin yrityksen kannattavuus laskee alle tavoitellun tason.

Sijoittaminen: Kuinka paljon osakkeen markkina-arvo alittaa sen teoreettisen arvon.

Insinööritieteet: Varmuusmarginaali kuvaa rakenteen, esimerkiksi sillan, kykyä kestää odotettua suurempia kuormituksia.

Projektinhallinta: Kuinka projektissa on varauduttu ylimääräisiin ongelmiin, kustannuksiin ja ajankäyttöön?

Lääkitys: Vaikka useimmat lääkkeet tuottavat helpotusta oikealla annostuksella, yliannostus voi olla vaarallista. Yleensä lääkemääräyksissä on jätetty merkittävä aukko suositellun annoksen ja haitallisen määrän välille. Se on lääkinnällinen varmuusmarginaali (terapeuttinen leveys).

Varmuusmarginaali henkilökohtaisessa toiminnassa

Mutta myös jokaisen henkilökohtaisessa elämässä on monia tilanteita, joissa varmuusmarginaalin käyttö on järkevää. Tulevaisuus on epävarma ja sinulla tulisi olla riittävästi väljyyttä tehdä virheitä tai kohdata ikäviä sattumia. Nollariskiä ei ole.

Esimerkiksi:

Ajanhallinta: Miten paljon varaat aikaa satunnaisille aikaavieville tekijöille, esimerkiksi matkalle lähtiessäsi tai jonkin tehtävän suorittamiseen?

Henkilökohtainen talous: Oletko varautunut tilapäisiin tai suurempiin tulojen vähennyksiin tai yllättäviin menoihin? Onko sinulla käteisreserviä?

Tehokkuus: Teetkö tärkeät asiat ensin, niin että ainakin ne tulevat tehtyä, jos jotain yllättävää sattuu?

Kuntoharjoittelu: Voimaharjoituksissa hyödynnä varmuusmarginaalia lopettamalla jokainen sarjan niin, että voisit tehdä vielä yhden toiston. Tämä varmistaa, että pystyt tekemään jokaisen toiston hyvällä tekniikalla ja vähennät loukkaantumisen riskiä.

Hallintaharha

Asiat ovat hallinnassasi vähemmän kuin luulet. Siksi kannattaa keskittyä niihin muutamiin tärkeisiin asioihin, joihin todella voit vaikuttaa. Lisäksi tarvitset varmuusmarginaalin toimimaan puskurina tuntematonta ja satunnaista vastaan. Musta Joutsen ei ole tarua.

Ei ole mahdollista ennustaa tulevaisuutta tapauksissa, missä todennäköisyyttä ei tiedetä tai tulevaisuuden vaihtoehtoja ei tunneta. Kaikki tieto, riippumatta kuinka vuorenvarmalta se vaikuttaa, sisältää jonkinlaisen virheen mahdollisuuden. Siksi varmuusmarginaalin käsitteessä on järkeä.

Jätä aina tilaa odottamattomalle. Varaudu pahimpaan.

2 Kommenttia

  1. Erittäin hyvin kirjoitettu! Luulen, että henkilökohtaisella tasolla varmuusmarginaali on opittua esim. Olla paikalla varttia ennen kuin oikeasti pitää, ettei vain myöhästy. Itse kuulun henkilöihin, jotka on useammin ajoissa kuin myöhässä, mutta ystävissäni on heitä, jotka on järjestäen myöhässä. Nämä henkilöt myös jaksaa hokea, että ovat aina myöhässä, mutta heillä ei myöskään tunnu olevan mitään tavoitetta muuttaa toimintamallia.
    Työelämässä varmuusmarginaali olisi hyvä olla palaverikäytännöissä. Jos on sovittu tunnin palaveri olisi todellinen pituus 50 minuuttia, jolloin jäisi siirtymisaika mahdollisesti toiseen palaveriin. Ainakaan näin ei ole omalle kohdalla käynyt, mutta ehkä jo joissakin firmoissa.

    1. Kiitos, hyvä kommentti. Tuo palaverin pituuden varmuusmarginaali on hieno idea.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *