Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Otsikon mukainen sitaatti oli presidentti Mauno Koiviston kuolinilmoituksessa. Se tuli esiin myös  HS:ssa ilmestyneessä artikkelissa, jossa haastattelija v. 2013 kysyi Koivistolta elämänohjetta. Koivisto vastasi siihen lehden mukaan:

”Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin. Yleensä se kannattaa siinäkin tapauksessa, ettei itse siihen edes uskoisi. Sillä usein on käynyt niin, että uhkakuvat alkavat toteutua juuri sen takia, että niihin varaudutaan.”

Optimismi ja positiivisuus ovat maailmaa ylläpitäviä voimia. Ilman niitä maailma olisi paljon ankeampi ja huonompi paikka elää.

Optimismi on perittyä

Mutta itseasiassa molemmat perustuvat usein jonkinlaiseen itsepetokseen. Ne ovat joltakin kannalta tarkasteltuna luonnevikoja. Optimismia ja positiivisuutta ylläpidetään, vaikka mitään syytä ei olisikaan.

Yleiskielessä optimismi ja positiivinen ajattelu liitetään usein toisiinsa. Vaikka niissä on paljon yhteistä, kyse on psykologi Keijo Tahkokallio  mukaan eri asioista.

”Optimismi on luonteen ominaisuus. Sitäkin voi pyrkiä kehittämään, mutta silti ajattelua on helpompi muuttaa kuin luonnetta”, Tahkokallio sanoo.

Tutkimusten mukaan positiivisuus ja optimismi ovat molemmat suuressa määrin perimän mukana saatuja luonteenpiirteitä. Ihminen on optimisti olosuhteista huolimatta ja suhtautuu positiivisesti elämäänsä. Pessimisti puolestaan ei koskaan opi täysin luottamaan siihen, että asiat ovat tai edes voisivat olla hyvin.

Optimisti keksi lentokoneen. Pessimisti keksi laskuvarjon.

Mutta jos ajattelet elämää, jossa kaikki olisivat pessimistejä, se tuntuisi varsin ikävältä.  Siitä syystä optimismia ja positiivisuutta tarvitaan ylläpitämään elämänuskoa ja luomaan valoa arkeen. Ilman optimismia ja positiivisuutta ei esimerkiksi uusia yrityksiä juurikaan perustettaisi. Sen verran huonot onnistumismahdollisuudet aloittavilla yrityksillä on, että ilman lujaa uskoa ja optimismia siihen leikkiin ei kukaan lähde.

Ja positiivinen ihminen tuo ympäristöönsä aina iloa ja eloisuutta – ainakin jos positiivisuus pysyy jossakin rajoissa suhteessa olosuhteisiin.

Ja on positiivisuudella muutenkin todistetusti hyvät puolensa, oli se sitten perusteltua tai ei. Tutkimusten mukaan positiiviset tunteet edesauttavat fyysistä terveyttä ja henkistä hyvinvointia.

Jos haluat menestyä, opettele ajattelemaan positiivisesti.

Positiivisuus (ja optimismi) on onnistumisen perusedellytyksiä. Se ei takaa onnistumista ja menestystä, mutta ilman sitä onnistuminen on huomattavasti vaikeampaa. Kun pessimisti kohtaa vaikeuksia ja epäonnistumisia, hän helposti lannistuu kokonaan ja luovuttaa. Sen sijaan optimistille ja positiivisesti ajattelevalle vastoinkäymiset ovat vain esteitä, joiden yli voidaan päästä ja mennä eteenpäin. Epäonnistumiset kuuluvat asiaan ja niistä voi oppia.

Yritystoiminnassa, niin kuin kaikilla elämän osa-alueilla, vastoinkäymisiä tulee aina. Jos niistä lannistuu heti, ei yrittäjän ura ole pitkä. Mutta ei positiivisuuskaan takaa, että kaikista vastoinkäymisistä selviää. Kuitenkin on todennäköistä, että suurempi osa positiivisesti ajattelevista yrittäjistä onnistuu kuin negatiivisesti ajattelevista.  On sanottu, että positiivinen ajattelu synnyttää positiivista todellisuutta.

Pessimististä ei voi tehdä optimistia, mutta hän voi oppia ajattelemaan positiivisemmin. Se kehittyy vähitellen havainnoimalla omia ajatuksiasi ja asenteitasi ja pyrkimällä sisällyttämään niihin positiivisia piirteitä. Muutoksen myötä alat hyväksyä sen, että ongelmia tulee, mutta niiden yli on mahdollista päästä.

PS. Alussa esillä olleesta Koiviston elämänohjeen viimeisestä virkkeestä käy ilmi, että edesmennyt presidenttimme ajatteli asioita kovin paljon poliitikon tai filosofin näkökulmasta. Varautuminen uhkakuviin ja yritystoiminnan riskeihin kuuluu olennaisen osana yrittäjän elämään.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *