Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Yksi prosentti on pieni luku. Jonkin asian parantaminen tai muuttaminen yhdellä prosentilla ei ole merkittävä ja joskus sitä ei edes huomaa.  Mutta se voi silti olla merkityksellinen, kun niitä tekee monessa asiassa ja erityisesti ajan mittaan.

Useimmiten onnistumista ja menestymistä pidetään jonain asiana, joka tapahtuu. Puhumme laihduttavamme 10 kiloa tai rikastuvamme tai voittavamme jonkin kilpailun. Mutta itse asiassa totuus on, että useimmat merkittävät asiat elämässä eivät ole yksittäisiä tapahtumia, vaan paremminkin kaikkien niiden hetkien ja asioiden summa, jolloin olemme valinneet, teemmekö asian prosenttia paremmin vai huonommin. Noiden yksittäisten päätösten lopputuloksista muodostuu ratkaiseva ero.

Esimerkki pyöräilystä

Dave Brailsford tuli Englannin pyöräilyn vetäjäksi 2003. Iso-Britannia oli voittanut siihen mennessä vain yhden kultamitalin pyöräilyssä. Vuonna 2004 olympiakisoissa Ateenassa joukkue voitti 2 kultamitalia, 2008 Pekingin olympiakisoissa kahdeksan kultamitalia ja uusi saavutuksen myös neljä vuotta myöhemmin Lontoossa.

Tour de France on yli sata vuotta vanha, maailman tunnetuin pyöräilykilpailu. Kilpailun voittajat ovat suuria sankareita pyöräilyä harrastavissa maissa.

Vuonna 2010 Brailsford tuli englantilaisen Team Sky tallin johtoon. Siihen mennessä yksikään Iso-Britannian edustaja ei ollut voittanut kilpailua.

2012 Team Sky:n Bradley Wiggins voitti ensimmäisenä brittinä Tour de Francen ja tiimi joukkuekilpailun. Team Sky voitti Tour de Francen myös vuosina 2013, 2015 ja 2016.

Miten Brailsford loi joukkueidensa menestyksen?

Hänen taktiikkansa oli purkaa tiimin kokonaissuoritus mahdollisimman pieniin osiin ja lähteä kehittämään näitä yksittäisiä palasia. Brailsford uskoi, että jos on mahdollista tehdä 1 %:n parannus kaikilla osa-alueilla, kumulatiiviset hyödyt osoittautuisivat valtavan suuriksi ja kokonaissuoritus paranisi merkittävästi.

Parannuskohteita olivat mm. pyörät, renkaat, ajoasento, pyöräilijöiden juomat ja ravinto, hygienia, nukkuminen, harjoittelu, palautuminen kilpailusta, lepo, matkustusolosuhteet, jne., eli kaikki asiat, joilla oli vähänkin vaikutusta huippusuorituksen tekemiselle.

Brailsford on itse kertonut, miten hän MBA- tutkintoa suorittaessaan ihastui Kaizen-tekniikkaan ja muihin tuottavuustekniikkoihin. Hän päätteli, että pitäisi ajatella pieniä muutoksia, ei suuria, ja soveltaa jatkuvan parantamisen filosofiaa keräämällä yhteen pieniä hyötyjä. Unohda täydellisyys, keskity edistymiseen ja yhdistä parannukset.

Hitaasti mutta varmasti

Kaizenin idea on tehdä muutosta hitaasti, mutta varmasti. Kun onnistuu muuttamaan jotakin asiaa prosentin verran paremmaksi yhä uudestaan ja uudestaan, lopulta näistä prosenteista kertyy suuri luku ja muutos on saatu aikaan.

Parannukset eivät välttämättä muodosta selkeää yhtenäistä jatkumoa, jossa jokainen askel veisi lähemmäksi tiettyä edeltä päätettyä maalia.  Pienet kehitysaskeleet luovat kuitenkin liikevoimaa, energiaa ja resursseja sekä edistävät oppimista. Niiden avulla ihminen tai organisaatio pystyy saavuttamaan ajan mittaan suuriakin kunnianhimoisia tavoitteita.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *