Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Maailma on monimutkainen. Elämä on monimutkaista. Ja kaiken lisäksi maailma on muuttumassa yhä monimutkaisemmaksi.  Kun toisistaan riippuvien asioiden määrä kasvaa, monimutkaisuus lisääntyy suhteessa asioiden neliöön.

Periaatteessa voinemme sanoa, että monimutkaisuus on ongelma.  Kaikki mikä on vaikeaa ymmärtää, käsitellä tai tehdä, tuo elämään, kaikilla sen osa-alueilla, ongelmia. Kysymys ei ole pelkästään ihmisen henkisestä tai ruumiillisesta laiskuudesta. Monimutkaisen asian käsittely, sen ajattelu tai tekeminen, vie energiaa, joka on pois jostakin muualta.

Monimutkaisuus on ongelma sekä yksilötasolla että organisaatioissa, yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa.

Huonekalukauppiaan testamentti

Ingvar Kampradin kirjoittama Huonekalukauppiaan testamentti julkaistiin vuonna 1976. Testamentissa esitellään IKEA-visio ja -liikeidea, ja sillä oli, ja on yhä edelleen, voimakas vaikutus IKEA-kulttuurin kehittymiselle ja elinvoimalle. Yksi testamentin yhdeksästä toimintaperiaatteesta, arvosta, on yksinkertaisuus:

Yksinkertaisuus on hyve: Jotta ihmiset pystyvät toimimaan yhdessä yhteiskunnassa tai yrityksessä, tarvitaan sääntöjä. Mitä monimutkaisemmiksi säännöt tehdään, sitä vaikeampaa niitä on noudattaa. Mutkikkaat säännöt lamauttavat!

Monimutkaisuus on kuin entropia, tuo termodynamiikan kummajainen. Sillä on se ominaisuus, että se lisääntyy koko ajan. Se lisääntyy, jos sille ei tee mitään. Yksinkertaistaminen vaatii erillisen päätöksen ja tekoja, energiaa.

Mutta yksinkertaistaminen ei välttämättä ole helppoa, ainakaan aluksi. Kuten Charles Mingus on sanonut: Yksinkertaisen saaminen monimutkaiseksi on jokapäiväistä; monimutkaisen tekeminen yksinkertaiseksi, pelottavan yksinkertaiseksi, se on luovuutta.

Luo itsellesi säännöt

Maailman monimutkaistuminen ei tarkoita, että myös oman elämäsi pitäisi olla monimutkaista tai muuttua sellaiseksi. Se miten yksinkertaista tai monimutkaista elämää vietät, on enimmäkseen kiinni vain sinusta itsestäsi. Monimutkaisuuden hallinta tarkoittaa yleensä yksinkertaistamista, pelkistämistä, jostain luopumista.

Yksinkertaistamiseen on olemassa paljon hyviä ohjeita, esimerkiksi Maedan lait ja de Bonon periaatteet.

Voi myös luoda itsellesi omat yksinkertaiset säännöt monimutkaisuuden hallintaan ja elämäsi yksinkertaistamiseen.

Sääntöjä voivat esimerkiksi olla:

Sääntöihinkin löytyy paljon ohjeita. Kun sääntöä noudattaa jonkin aikaa, siitä tulee tapa. Näin muodostuu vähitellen pysyvä käyttäytymismalli, osa normaalia elämääsi, ilman että joudut kiinnittämään siihen jatkuvasti huomiota.

Yksinkertaista

Yksinkertaistamisen ajatuksen tulisi olla jokaisen elämässä yksi tärkeistä ideoista. Siinä itsessään pätevät seuraavat perussäännöt:

  1. Jotkut asiat merkitsevät todella paljon.
  2. Useimmat asiat eivät merkitse paljon mitään.
  3. Monimutkaisuus tuhoaa tehokkuuden. Siispä yksinkertaista!

Monimutkaisuuteen pitää vastata lisäämällä yksinkertaisuutta. Mutta muista Albert Einsteinin ohje: Kaikki pitäisi tehdä niin yksinkertaiseksi kuin mahdollista, mutta ei yhtään sitä yksinkertaisemmaksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *