Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Meillä kaikilla on tavoitteita, pieniä tai suuria, jotka toivomme joskus saavuttavamme. Joku haluaa saavuttaa sitä, toinen tätä: rikastua, saada hyvä työpaikka, päästä NHL:än pelaamaan, laihtua 10 kiloa…

Kun haluamme jotain, useimmille ensimmäinen askel on yleensä asettaa sille konkreettinen tavoite.

Jos haluat elämäsi pysyvää parannusta tai muutosta, kannattaa kuitenkin harkita asiaa tapojen kautta.

Tapamme ovat tekoja ja asioita, joita teemme jokapäiväisessä elämässä toistuvasti. Ne voivat olla hyviä tai huonoja, ajatellen elämämme suuntaa ja tavoitteitamme. Ne kuitenkin vaikuttavat voimakkaasti automaattiseen toimintaamme.

Tapojen ja tavoitteiden ero

Tavan ja tavoitteen ero on siinä, minkälaista toimintaa ne edellyttävät. Jos esimerkiksi haluat oppia espanjan kielen, voit päättää, että haluat puhua espanjaa sujuvasti vuoden kuluttua (tavoite), tai päättää, että harjoittelet espanjaa tunnin joka päivä (tapa).

Tai voit päättää, että painat vuoden kuluttua 10 kiloa nykyistä vähemmän (tavoite), tai että et syö perunoita, riisiä, pastaa tai vaaleaa leipää (tapa).

Tavoite on se, mihin olet päättänyt pyrkiä. Tapa on keino päästä sinne.

Tavoitteisiin liittyy ongelmia

Tavoitteet ovat yleisesti ottaen hyödyllisiä. Niihin liittyy kuitenkin eräitä ongelmallisia puolia. Koska tavoitteella on joku loppupiste, sen saavuttamisen jälkeen on vaara palata jälleen aikaisempaan huonoon tilanteeseen (kun on saavuttanut painonlaskutavoitteensa, alkaa lihoa uudelleen). Toisaalta tavoitteen saavuttaminen ei välttämättä ole kiinni vain sinun omasta toiminnastasi. Sattuma ja muiden toiminta vaikuttavat usein lopputulokseen.  Tavoitteen pitäminen jatkuvasti mielessä ja toimiminen sen mukaisesti vaatii myös jatkuvasti tahdonvoimaa, mikä voi olla pois muusta toiminnasta.

Tapojen edut

Kerran omaksuttu tapa toimii automaattisesti. Hyvin muotoiltujen tapojen tarkoitus on taata, että saavutamme tavoitteemme vähittäin, pienin askelin. Tapojen järjestelmälliseen ja tarkoitukselliseen käyttöön liittyy monia etuja. Niiden avulla voi helposti jopa ylittää tavoitteen. Ne ovat helppoja toteuttaa. Kun tavan kerran rakentaa, se saa aikaan muutoksen aivoissa, jolloin toiminta on helpompi toteuttaa. On jopa arvioitu, että noin 30 päivän jälkeen jonkin tavan noudattaminen on helpompaa kuin siitä luopuminen.

Tavat ovat osa elämäämme. Elämämme rakentuu tapojen varaan, Duhiggin mukaan tavat muodostavat 40 % valveilla olomme ajasta. Kun tapa on muodostunut, se voi kestää koko elämämme ajan (ellemme tietoisesti muuta sitä jostain syystä).

Tavoilla on myös taipumus kertaantua. Joku hyvä tapa, esimerkiksi säännöllinen kuntoilu, tuo mukanaan syömiseen, juomiseen ja muuhunkin elämän osa-alueisiin liittyviä tapoja.

Tavat voivat olla hyvinkin pieniä, minitapoja. Varsinkin jotakin uudenlaista käyttäytymistä aloittaessa hyvä keino on aloittaa pienillä askeleilla. Kun tapa on juurtunut, sen laajuutta voi helpommin lisätä. Yleinen tapa on aloittaa kuntoilu vaikkapa lyhyellä lenkillä, jonka pituutta sitten vähitellen lisätään.

Ensin teemme tapamme, sitten tapamme tekevät meidät.

Tapojen automatiikka

Tavoitteet ja tavat toimivat parhaiten yhdessä, mutta jos pitää valita, valitse tavat.

Kun suuntaamme keskittymisemme tietyistä tavoitteista pitkäaikaisten tapojen luomiseen, jatkuvasta parantamisesta tulee osa elämäämme.

Siinä kun tavoitteet pohjautuvat ulkoiseen motivaatioon, tavat ovat automaattisia. Ne kirjaimellisesti johdottavat uudelleen aivomme. Kun haluamme saavuttaa jotain elämässämme, kannattaa uhrata paljon aikaa uusien positiivisten tapojen muodostamiseen, mieluummin kuin keskittyä tiettyihin tavoitteisiin.

Motivaatio saa sinut liikkeelle. Tapa pitää sinut liikkeessä. (Jim Ryun)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *