Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Viisautta on arvostettu kautta aikain ja kaikkialla. Viisaudesta on paljon kansanomaisia sanontoja. Hölmö paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä. Yksi tyhmä kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata.

Viisausopin lajit

Viisautta tarvitaankin aina. Viisautta on kuitenkin monenlaista, kuten Konsta Pylkkänen Veikko Huovisen kirjassa Havukka-ahon ajattelija filosofoi:

”Viisausopin lajit on: kaukoviisaus, jota on minulla hyvin paljon. Mitä se on?

Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät. Tätä lajia on harvalle suotu. Jolla sitä on, niin pitäkööt hyvänään! Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa; asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla. Joka arvaa ottaa nämäkin huomioon, sille on maailmanranta kevyt kiertää…

Sitten on teoreettinen viisaus, jota on sanomalehdissä ja vaikka missä. Siinä asia kuvitellaan yksipiippuiseksi haulikoksi, jossa on lukko epäkunnossa ja panos voi tulla ampujan silmille…

Teoreettinen viisaus on kaukoviisauden veljenpoika, mutta linssi on vaivaisempi…

Käytännön viisaus on sitä, kun vanha kalttopääkettu juosta hipsuttelee rämeellä ja astuu omiin jälkiinsä. Mutta polulla voi olla ketunrauta… Vaan jos on lisäksi hyvä vainu, niin varmasti pärjää, paitsi jänis, joka menee mielellään lankaan, jos se on etevästi laitettu, vaan ei töherön käsialaa.

Kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saahaan eniten aikaan. Siinä on tapaus mennyttä aikakautta, mutta se kuvitellaan esiintulevaksi ja sakilla setvitään, miten olisi paras käyttäytyä.

Tässä lajissa on ihminen viisaimmillaan… Jälkiviisaan silmä on somassa paikassa, se kahtoo taaksepäin…”

Nykyään on myös keinotekoista viisautta, tekoälyä, AI. Siitä sanoi aikanaan Albert Einstein: Tekoäly ei koskaan pärjää inhimilliselle typeryydelle.

Ihmisen tosiaan pitäisi kehittää ”itseään älykkäämpi” tekoäly, joka kertoisi ihmiselle kuinka typerä ihminen lopulta on.

Kuljettajan viisaus

On olemassa myös niin sanottua kuljettajan viisautta, jota on monesti eri alojen asiantuntijoilla, ja erityisesti kuulemma poliitikoilla.

Charlie Munger, suursijoittaja Warren Buffettin partneri, on kertonut seuraavan tarinan usein. Hän käyttää sitä kuvaamaan eroa jonkin asian todellisen ymmärtämisen ja asian pelkän tietämisen välillä.

Yksi tärkeimmistä henkilöistä kvanttimekaniikan alueella oli saksalainen fyysikko Max Planck. Saatuaan fysiikan Nobel palkinnon vuonna 1918, hän lähti esitelmäkiertueelle ympäri Saksaa. Hänen luentonsa oli luonnollisesti aina lähes samanlainen, missä tahansa hän sitten esiintyikin. Tämän huomasi myös autonkuljettaja, joka kyyditsi Planckia matkoilla.

Erään päivänä kuljettaja sanoi: ”Professori Planck, olen kuullut saman luentonne kvanttimekaniikasta niin monta kertaa, että osaan sen jo ulkoa. Sen täytyy olla teille jo pitkäveteistä, niinpä miksemme vaihtaisi rooleja tänä iltana. Minä pidän luennon ja te istutte yleisön joukossa kuljettajan lakki päässänne.” Planck suostui ja sinä iltana kuljettaja nousi lavalle ja piti luennon virheettömästi.

Luennon päätyttyä eräs osanottajista nousi ylös ja kysyi kuljettajalle käsittämättömän kysymyksen kvanttimekaniikasta. Epäröimättä kuljettaja sanoi: ”Olen todella yllättynyt, että niinkin edistyksellisessä kaupungissa kuin Munchen joku voi kysyä noin yksinkertaisen kysymyksen. Minäpä jätän vastauksen antamisen tähän kysymykseen autonkuljettajalleni.” Ja ”kuljettaja” tietysti vastasi sujuvasti.

Richard Feynman on kuvannut tällaista tilannetta erolla, mikä on tietää jonkin nimi (kuljettajan viisaus) tai tietää jotain (Planckin viisaus).

On siis ”asian tuntijoita” ja asiantuntijoita. Todellinen asiantuntijuus ja ymmärrys syntyy vain kovalla työllä ja vie aikaa.

Asian tuntija

”Asian tuntija”, kuljettaja, osaa puhua asiasta sujuvasti ja kaunopuheisesti, hän on hyvin vakuuttava ja osaa ottaa yleisönsä. Mutta jos häneltä kysytään jotain todella asian ytimeen menevää, vastausta ei saa tai se on ympäripyöreä, mitäänsanomaton fraasi.

Näitä kuljettajia esiintyy kaikkialla, eniten ehkä yleensä muutenkin julkisuudessa olevien joukossa: toimittajat, televisioesiintyjät, julkkikset, poliitikot. Sosiaalinen media on täynnä ”asian tuntijoita”. Viime aikoina ovat myös olleet esillä eräiden pankkiiriliikkeiden sijoitusasiantuntijat, joiden ohjeilla monet ovat menettäneet rahansa.

Tässä yhteydessä tulee kuvaan mukaan myös halo vaikutus: Jos pidät jostakin ihmisestä tai tunnet hänet hyvin, olet taipuvainen uskomaan kaiken, mitä hän sanoo asiasta kuin asiasta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *