Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Texasin tarkka-ampujaharha on saanut nimensä tarinasta, jossa lännen karjapaimen ampui ladon seinään. Ajan mittaan seinä täyttyi luodinrei’istä. Jossain kohtaa seinää niitä oli paljon, joissain toisissa kohdissa vähän. Sitten kun cowboy maalasi maalitaulun sopivasti sellaisen kohdan ympärille, jossa oli hyvä rypäs reikiä, se sai hänet näyttämään tarkka-ampujalta.

Vaikka cowboy ei tähdännytkään juuri tuohon maalitauluun, vaan ladon seinään yleensä, se sai vierailijan ajattelemaan juuri niin.

Ihmisellä on taipumus jättää sattuman osuus huomioimatta, kun jotain ilmiötä ja sen tuloksia tarkastellaan ja täysin sattumanvaraisissa tuloksissa näyttäisi olevan joitain säännönmukaisuuksia tai syyseuraussuhteita.

Me näemme säännönmukaisuuksia ilmiöissä, joissa sitä ei oikeasti ole.

Harha korostaa sitä, miten ihmiset unohtavat satunnaisuuden päättäessään ovatko tulokset merkitseviä, säännönmukaisia.

Vuosituhannen alussa lasten autismitapausten määrä kasvoi USA:ssa 20 vuodessa yli 200 prosenttia. Kun luvut tulivat julkisuuteen, se herätti paniikkia lasten vanhempien keskuudessa. Mikä ilmiön aiheuttaa? Syitä etsittäessä ”piirrettiin maalitaulu” rokotusten ympärille, koska oireita alkoi esiintyä samaan aikaan kuin lapsia rokotettiin. Kun tämän tuli yleiseen tietoon, muita syitä ei enää haluttu julkisuudessa etsiä. Vuosikausien tutkimusten ja miljoonien dollareiden jälkeen rokotukset kuitenkin voitiin sulkea pois mahdollisena syynä. Kuitenkin osa vanhemmista ja eräät julkisuuden henkilöt kamppailevat edelleen rokotuksia vastaan tästä syystä. Rokotuksia tosin syytetään vastaavasti monesta muustakin sairaudesta.

Sijoitustoiminnassa pankkien rahastojen ja salkkujen hoitajia arvioidaan usein vain heidän hyvien tulostensa perusteella. Rahastot ilmoittavat kehityslukunsa vain hyvien vuosien ajalta, ja salkunhoitajat jättävät vähemmälle huomiolle kaupat, joissa tulokset olivat huonoja. Kuitenkin myös sijoitustoiminnassa sattuma näyttelee erittäin suurta roolia.

Eräs esimerkki tästä harhasta on yrittäjä, joka aloittaa monta epäonnistunutta yritystä, ennen kuin kerran onnistuu. Hän kehuu yrittäjäominaisuuksiaan, jättäen vähemmälle huomiolle epäonnistuneet tapaukset. Tämä antaa sen vaikutelman, että liikemies olisi aina menestyvä, unohtaen ne tapaukset, joissa ei ollut.

Toisessa maailmansodassa Lontoon pommitusten aikana huomattiin, että eräille alueille kaupunkia osui vähän tai ei lainkaan pommeja. Ihmiset alkoivat uskoa, että näillä alueilla asui saksalaisten vakoojia, joita Luftwaffe ei halunnut pommittaa.  Kyseessä oli kuitenkin täysin satunnainen hajonta pommien putoamisessa.

Kaikkialla, missä ihmiset etsivät merkitystä, näkee Texasin tarkka-ampujaharhan. Monille ihmisille maailma menettää hohteensa, kun he joutuvat hyväksymään ajatuksen maailman satunnaisuudesta ja jonkun oudon ilmiön alkuperästä. Ihminen etsii kaikkeen järkeä, syytä ja seurausta. Monesti takana on kuitenkin vain sattuma.

Sattumaa on se, mikä saattaa olla tai saattaa olla olematta. Ludvig Wittgenstein

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *