Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Muistat varmaan Murphyn lain: Jos jokin voi mennä pieleen, se menee. Laista on paljon erilaista muunnelmia, mutta sanoma on selvä: asioilla on taipumusta mennä toisin kuin suunnittelit.

Joku Murphy ei välttämättä tule mieleesi, kun tuskailet ajankohtaisen ongelman kanssa. Mutta kannattaa muistaa kuitenkin eräs muunnelma Murphyn laeista:

Jos mikään muu ei auta, lue käyttöohje.

Siihen nimittäin sisältyy laajempikin viisaus. Aina välillä, eikä pelkästään ongelmien kanssa painiskellessa, kannattaa palata perusasioihin, ”lukea käyttöohjeet”.

Kaikissa asioissa, mitä teemme tai joiden kanssa olemme tekemisissä, on tietyt peruselementit, jotka pitää hoitaa kunnolla, ennen kuin mitään tapahtuu, tai mikään onnistuu.

Kaikki lähtee näistä perusasioista, alkeista, joiden varaan sitten vähitellen rakennamme kaiken sen osaamisen ja taidon, mitä meillä on. Pianonsoitto, autolla ajo, golfin pelaaminen, kaikki lähtevät tietyistä perusasioista, jotka pitää hallita, ennen kuin voi edetä korkeammalle tasolle. Perustekniikka on osattava, vasta sitten voi lähteä kehittymään ja oppimaan asiaa syvällisesti.

Kaikilla elämänalueilla, ammateissa, töissä, harrasteissa, urheilulajeissa on omat perusasiansa. Jollain alueilla perusasioiden määrittely on helppoa, mutta jollain alueilla sitä saa vähän enemmän miettiä.  Mutta aina se on tehtävä itselleen selväksi. Ja kannattaa tehdä.

Perusasiat tuovat yksinkertaisuutta monimutkaiseen

Aikanaan pitkään golfin rankinglistan ykkösenä ollut Greg Norman on kertonut muistelmissaan (The Way of the Shark), miten kaikkien aikojen menestynein pelaaja Jack Nicklaus antoi hänelle ennen erään turnauksen viimeistä kilpailupäivää yhden neuvon.  »Ainoa asia, jonka kanssa sinun pitää tehdä töitä huomen­na aamulla», hän sanoi, »on grippisi. Tarkista otteesi lujuus ennen jokaista lyöntiä ja varmista, ettet purista mailaa liian lujasti.»

Grippi, eli ote mailasta, jos mikä on juuri yksi perusasioista golfissa. Ja sen neuvon avulla Norman voitti kilpailun.

Amatöörien on joskus vaikea ymmärtää, miksi ammattilaiset harjoituksissaan jatkuvasti palaavat myös perusasioiden harjoitteluun. Mutta juuri siinä on menestymisen salaisuus. Perusasioita ei saa unohtaa.

Alalla kuin alalla keskittyminen perusasioihin ja niiden kunnosta huolehtiminen on lähtökohta onnistumiselle.

Muista myös

Eräs muunnelma Murphyn laista on Perusselin laki: Ei ole niin yksinkertaista työtä, etteikö sitä voisi tehdä väärin.

Yksi vastaus

  1. Mielenkiintoista juuri perusasiat ovat kiehtovia ja unohtuvat. Hyvä kun joku ne mainitsee se on sitä opetusta. Kiitos siitä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *