Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Photo by Jens Lelie on Unsplash

Elämä on kuin valintatalo. Saat, mitä valitset. Olet sitä, mitä olet aikaisemmin valinnut.

Elämässäsi ei tapahdu mitään, parempaan tai huonompaan suuntaan, ennen kuin teet valinnan, ennen kuin päätät, mitä haluat ja mitä et halua.

Valinta on vaikeaa, koska siihen sisältyy myös uhraus. Kun valitset yhden, joudut myös hylkäämään toisen, jota saatat kaivata jo huomenna tai ensi viikolla.  Se onkin usein valinnan kipein osa.

Mutta valintoja pitää tehdä. Jos et itse päätä, mitä haluat tai mitä valitset, joku muu päättää sen puolestasi.

Huonoja ja hyviä valintoja

On selvää, että jokainen tekee elämässään sekä huonoja että hyviä valintoja.

Olet joskus ehkä valinnut väärän opiskelupaikan tai työpaikan, ostanut huonon auton, sijoittanut vääriin osakkeisiin. Mutta olet myös tehnyt paljon onnistuneita valintoja.

Me emme ehkä koskaan tiedä, teimmekö oikean valinnan. Mutta jos olemme onnellisia tai tyytyväisiä, tiedämme ainakin, ettemme tehneet väärää valintaa.

Sattumallakin on aina oma roolinsa. Joskus onnistut, joskus et.  Mutta enemmän on kiinni omista valinnoistasi ja päätöksistäsi. Päivittäisten valintojesi laatu määrittää elämäsi laadun.

Jokaisella valinnalla on seurauksensa. Onnistuminen ei ole sattumaa, se on valinta, sanoi jo Aristoteles.

Sillä ei ole juuri merkitystä, minkävärisen paidan valitset aamulla. Mutta jo se, minkälaisen aamiaisen syöt, alkaa olla tärkeitä valintoja. Tai syötkö välipalaksi suklaapatukan vai hedelmän.

Kun valitset itsellesi tapoja, valitset samalla itsellesi suunnan. Ja tapoja voi valita jokapäiväisistä asioista alkaen, syöminen, juominen, tupakointi, vapaa-ajan käyttö, terveydestä huolehtiminen, kuntoilu…

Tapasi tekevät sinut, sen mitä olet, mitä sinusta tulee.

Et voi syyttää huonosta kunnostasi tai ylipainostasi ketään muuta (jos nyt ylipäätään haluatkaan syyttää). Olet itse valinnut, miten elät.

Tärkeimpiä ja myös vaikeimpia valintoja ovat ne, joissa päätät, mitä haluat elämältä pitkällä aikavälillä. Mihin pyrit, mitkä ovat tavoitteesi työuralle, terveydelle, henkiselle kehittymiselle, varallisuudelle, vaikuttaa niiden saavuttamiseen.

Oikeat ja riittävän kunnianhimoiset tavoitteet helpottavat myöhempiä valintoja. Ne pakottavat astumaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja ottamaan riskiä.

10/10/10 – sääntö

Eräs tapa parantaa valintojen laatua on käyttää, ainakin vaikeissa päätöksissä, 10/10/10-sääntöä.

Idea on hyvin yksinkertainen. Joka kerta kun olet epävarma päätöksen suhteen, kannattaa käyttää hetki aikaa tähän ajatuskokeeseen. Ajattele, että olet tehnyt valinnan ja vastaa itsellesi kolmeen kysymykseen, jotka kuvaavat tuntojasi päätöksen jälkeen:

Tämä menetelmä pakottaa sinut ajattelemaan kauemmaksi ja arvioimaan tilannetta myös eri aikajänteillä. Aivoilla on taipumus painottaa lyhyen tähtäimen mielihyvää, jolloin pidemmän ajan hyödyt jäävät huomioimatta.

Päätös on valinta, johon liittyy toiminta. Ja toiminta vaatii energiaa ja voimaa.

Valinnat liittyvät kiinteästi tahdonvoimaan. Mitä enemmän teet päivän mittaan erilaisia valintoja ja päätöksiä, sitä rasittavammaksi se käy aivoille.  Lopulta ne väsyvät ja alkavat etsiä oikopolkuja. Päätösten laatu heikkenee. Tärkeimmät valinnat ja päätökset kannattaakin tehdä aamupäivällä tai myöhemmin päivällä riittävän virkistäytymistauon jälkeen.

Ajattelun harhat

Valintoihisi ja päätöksiisi vaikuttavat muutenkin erilaiset ajatteluharhat, esimerkiksi:

Milloin viimeksi olet katsonut peiliin? Ei konkreettisesti, vaan mielikuvatasolla, arvioimalla omia ajatuksiasi, tunteitasi, tapojasi, valintojasi.

Menestyminen ja onnellisuus ovat omista valinnoistasi kiinni.

Stoalainen viisaus sanoo: Hyvän elämän salaisuus on oppia haluamaan asioita, joita sinulla jo on.

Valinnoista menestymisen ja onnellisuuden osatekijänä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

5 Kommenttia

 1. Tekstistäsi nousee mieleeni, että oikeiden valintojen tekeminen olisi helppoa, vaan eihän se ole. Emme me tietoisesti pysty paljonkaan valintojamme tekemään. Ja jos pystymmekin, tulee kohta ulkopuolelta jokin este, joka on pakko kiertää, ja suunta muuttuu. Eikö siis sattuma ole vähintään yhtä iso tekijä kuin tietoinen valinta? Niin minusta tuntuu, kun elämänkulkuni suuntaa jälkeen päin arvioin.

  Ja jos valinta tarkoittaa tässä myös tiedostamatonta valintaa, ei sellainen oikeastaan ole valintaa, vaan ajautumista. Elämässä tapahtuu ’mitään’ ilman tahtomistani ja päätöstäni, paljonkin. Vanhemmiten olen alkanut ajatella, että enemmän juuri ilman tahtomistani.

  Moniin asioihin voin kuitenkin tietoisestikin vaikuttaa niin kuin esim. siihen, miten terveellisesti elän, sen ymmärrän. Tuo kymppi-ohje tuntuu hyvin toimivalta. Kiitos siitä. Otan heti käyttööni 🙂

  1. Valintojen tekeminen ei ole helppoa. Helppoutta en ainakaan tietoisesti ole pyrkinyt tuomaan esiin.
   Ydinasia, mitä yritän painottaa, on jokaisen oma tahto, omat tavoitteet ja omat valinnat.

   Jokaisen pitää itse päättää ja valita, mahdollisuuksiensa ja olosuhteidensa rajoissa, mitä hän haluaa. Muuten elämä on, kuten sanot ”ajautumista”. Sattumalle ja hyvälle tai huonolle tuurille ei voi mitään, mutta niiden varaan ei voi elämää rakentaa.

   1. Kiitos vastauksesta. Tätä on mielenkiintoista pohtia.
    Se on kyllä ymmärrettävää, että jos johonkin pyrkii, niin valintoja ja päätöksiä pitää tehdä. Ja niin kuin myös kirjoitit, hyvä elämä syntyy siitä, että valitsee sen, missä voi onnistua eikä halua sitä, mikä itselle ei ole mahdollista. Siinä mielessä ”Onnistuminen ei ole sattumaa, se on valinta” niin kuin kerrot Aristoteleen sanoneen.

    Lainaan viisauttasi postauksessani Asioita tapahtuu 🙂

 2. Minusta valintojen tekeminen ei ole vaikeaa mutta onko ne sitten oikeita, on eri asia ja miten niitä voi sitten korjata jos valinta on väärä. Rajoja täytyisi rohkeasti kokeilla ja muistaa asennoitua sitten pettymyksiin oikealla tavalla ettei ota liiaksi itseensä, vaan ottaa tilanteesta opikseen ja kehittyy 🙂

  1. Ihmiset, joille valinnat ovat vaikeita, miettivät ehkä liikaakin valintojen seurauksia. Mutta kuten toteat, valintoja ja päätöksiä pitää tehdä ja oppia mahdollisista virheistä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *