Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Albert Einsteinista kerrotaan paljon erilaisia tarinoita, jotka eivät mitenkään liity suhteellisuusteoriaan. Ja hänen lausumakseen on pantu monia sanontoja, joista ei enää varmuudella tiedetä, ovatko ne tosia vain ei.

Eräs tällainen tarina kertoo, että Einsteinilta kysyttiin haastattelussa, mitä hän pitää ihmiskunnan suurimpana keksintönä. Einstein mietti hetken ja vastasi sitten: Korkoa korolle ilmiötä.

”Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Hän, joka ymmärtää sen, ansaitsee sillä, ja hän, joka ei ymmärrä, maksaa sen.”

Toinen versio kertoo Einsteinin sanoneen, että korkoa korolle vaikutus on maailmankaikkeuden mahtavin voima. (Tämä ehkä selittää, miksi lausuma on liitetty Einsteiniin, jota pidetään asiantuntijana maailmankaikkeuden voimista puhuttaessa.)

Einstein itse on todennut, että jos ihminen saa neron maineen, hänen pitää tottua siihen, että muut ihmiset siteeraavat häntä kaikenlaisissa asioissa, jotka ovat mahdollisimman kaukana hänen asiantuntemuksensa alueelta.

Ja onhan jo Aristoteles kuulemma aikanaan sanonut: Älä koskaan luota internetin siteerauksiin. Tosin jotkut väittävät, että näin sanoi Abraham Lincoln. Mene ja tiedä?

Korkoa korolle ilmiö säästämisessä

Yleensä ilmiö ja sen vaikutus liitetään säästämiseen ja sijoittamiseen. Se perustuu siihen, että kun saat sijoituksellesi tuottoa ja sijoitat tämän uudelleen, saat seuraavana vuonna tuottoa myös tuolle osalle sijoitustasi. Pieneltä vaikuttava korkoprosentti tuottaa aluksi vain pientä korkoa, mutta se alkaa kasvaa, ensin tosin hyvin hitaasti. Ajan mittaan tilanne muuttuu.

Osakkeet ovat tilastojen mukaan tuottaneet pitkällä aikavälillä keskimäärin 8%. Jos saadun tuoton sijoittaa takaisin osakkeisiin, pääoma kaksinkertaistuu noin 10 vuoden välein. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi 100 000 € sijoitus kasvaa 50 vuodessa 3,2 miljoonaksi, eli 32 -kertaiseksi.

Korkoa korolle ilmiössä aika on olennainen tekijä. Mitä nuorempana ryhdyt säästämään, sitä tehokkaammin aika vaikuttaa ja sijoituksesi kasvaa.

Kertautuva vaikutus toimii myös muilla alueilla

Mutta sama periaatteellinen ilmiö, eksponentiaalinen kasvu tai kehitys, tapahtuu myös monessa muussa asiassa. Aluksi ei tunnu tapahtuvan mitään edistystä, mutta sitten yhtäkkiä huomaa, että kaikki on muuttunut. Puhutaan myös ns. lumipalloilmiöstä: kerran alkuun päässyt kehitys nopeutuu ja nopeutuu.

Vaikutus tuntuu kaikessa, missä pitää tehdä työtä pitkäjänteisesti

Joillakin aloilla on ehkä sellaisia luonnonlahjakkuuksia, jotka oppivat ja kehittyvät hetkessä. Tai ainakin muista voi tuntua siltä, mutta silloin usein unohdetaan se työ, jota henkilö on ehkä tehnyt vuosien ajan sen kummemmin erottautumatta muista. Sitten vain jossain vaiheessa työ kantaa hedelmää, kertautuva vaikutus tulee näkyviin.

Kärsivällisyys on avainsana. Jotta kertautuva vaikutus toimisi, sinun pitää olla kärsivällinen. Useimmat päivittäiset muutokset eivät tuo välittömiä tuloksia. 150 kalorin vähentäminen päivässä tänään ei näy eikä tunnu huomenna eikä ehkä tällä viikollakaan.  Mutta jossain vaiheessa huomaat, että nyt se näkyy.

Vaikka askeleet päämäärään vaikuttavat hyvin pieniltä, lopputulos voi olla todella merkittävä. Muutokset ovat aluksi melkein huomaamattomia, ennen kuin kertautuva vaikutus alkaa tuntua.

Elämä on kuin lumipallo. Tärkein asia on löytää märkää lunta ja todella pitkä mäki. Warren Buffett

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *