Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Never too late (Koskaan ei ole liian myöhäistä) on australialaisen laulajan Kylie Minoguen tunnettu kappale.

Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä tai aloittaa jotain, mitä on kauan halunnut.

Grandma Moses eli Anna Mary Moses oli yhdysvaltalainen taidemaalari, joka aloitti naivististen maalausten tekemisen 76 vuotiaana. Hänen ensimmäinen taidenäyttelynsä vuonna 1940 oli valtava menestys. Maailmanmaineeseen edennyt ja yli satavuotiaaksi elänyt Moses kirjoitti muistelmansa 92 vuotiaana.grandma

On paljon muitakin tunnettuja ja menestyneitä henkilöitä, jotka ovat saavuttaneet menestyksensä vasta vanhoilla päivillään tai uransa vaihdettuaan.

Näihin voit tutustua esimerkiksi sivulta Things Other People Accomplished When They Were Your Age ja verrata, mitä sinun ikäisesi ihmisen ovat vielä saaneet aikaan.

Turkkilainen sananlasku sanoo: Ei väliä kuinka kauas olet mennyt väärällä tiellä, käänny takaisin.

Usein koemme jotain, mikä panee meidät miettimään syvällisesti, mihin olemme menossa. Erilaiset ikäkriisit ja koettelemukset erityisesti ovat tällaisia paikkoja. Mitä voisimme niistä oppia?

Onko jotain, mitä olet aina halunnut tehdä tai olla, mutta et ole tehnyt asialle mitään? Tai ehkä olet yrittänyt, mutta lopulta luopunut ja todennut sen liian vaikeaksi tai mahdottomaksi.

Ei ole väliä, kuinka kauan olemme antaneet itsemme kulkea meille väärää tietä. Kun tunnemme tai tiedämme, ettei se johda meitä mihinkään, missä tuntuu olevan tarkoitusta tai merkitystä, voimme aina myöntää, että olemme väärällä tiellä. Sen havaitseminen, että elämältämme puuttuu tarkoitus tai suunta, on riittävä todiste siitä, että on aika tehdä U-käännös.

Ja aina on muistettava, että koskaan ei ole liian myöhäistä muuttua.

Miksi ajattelemme, että on liian myöhäistä? Meillä on vahva taipumus negatiiviseen itselleen puhumiseen.  Monella meistä on peruslähtökohtana olettamus, että on syitä miksi emme voi tehdä jotain, sen sijaan että meillä olisi syitä, miksi voimme tehdä.

Tekosyyt hautaavat meidät ja edistävät toimimattomuutta: Minulla on hyvä työ. Minulla ei ole aikaa. Pelkään epäonnistuvani. En usko, että kykenen muuttumaan. Olen liian vanha.

Mutta asia on kuten presidentti Kekkosen kerrotaan sanoneen liikunnasta: Jokainen syy, joka estää kuntoilun, on tekosyy.

Täydellisyys ei ole edellytys edistymiselle. Ja vastaavasti: epätäydellisyys ei ole tekosyy joutilaisuudelle.

Muutoksen mahdollisuus on aina olemassa. Jos ei nyt, niin milloin? Oikea aika on aina. Ihmiset ovat mestareita viivyttelemään: ”joku kaunis päivä”, jonain päivänä, sitten joskus, ehkä..

Muutos ja muuttuminen on myös sukupolvikysymys. Y-sukupolvi (1980- ja 1990-luvuilla) syntyneet ovat valmiimpia ja tottuneempia muuttamaan elämänsä suuntaa kuin vanhemmat sukupolvet. Y-sukupolvi ei pelkää muutosta.

Ja nykyajan taloudellinen tilanne ja muuttuneet työmarkkinat ovat myös vaikuttaneet asiaan. Muutos on nykyään monen kohdalla pakollinen, vaikka omaa halua ei olisikaan. Yhä useampi suomalainen vaihtaa ammattia ainakin kerran elämänsä aikana.

Ihmisen elinikä pitenee koko ajan. Mitä teemme kaikilla niillä vuosilla?  Sinulla on enemmän aikaa tehdä sitä mitä olet aina halunnut.

Avaa mielesi uusille mahdollisuuksille. Ota ensimmäinen askel heti.

”Voi olla liian myöhäistä tehdä joitain asioita, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä jotain.”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *