Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

 Photo by Curtis MacNewton on Unsplash                           

Tavoitteiden asettaminen on helppoa, mutta..

Tavoitteiden asettaminen on helppoa, mutta niissä pysyminen ei ole. Kun pyrit tavoitteisiisi, valmistaudu haasteisiin. Niitä tulee aina.

(Kuulin joku aika sitten itselleni uuden viisauden: Kaikki ennen mutta-sanaa on paskapuhetta.)

Varsinkaan epämääräiset tavoitteet eivät toteudu. Siksi on parasta käyttää hyväksesi aivojen ”omaa kieltä” ja olla mahdollisimman täsmällinen, kun asetat tavoitteita.

On pitkä matka siitä, että tietää mitä haluaa tehdä, siihen että saa sen tehdyksi. Vaikka kuinka tahdomme keskittyä tärkeisiin tehtäviin ja tehdä parhaamme, huomiomme siirtyy helposti muualle. Hämmennymme, viivyttelemme ja huomiomme kääntyy liikaa toisarvoisiin asioihin.

Onneksi on hyvin yksinkertainen keino

Onneksi on olemassa hyvin yksinkertainen menettely, joka on osoittautunut tehokkaaksi häiriötekijöiden käsittelyyn. Menettelyllä pystyt parantamaan tavoitteiden saavuttamista ja tekemään asiat itsellesi vähän helpommaksi.

Sen nimi on Jos Niin – suunnittelu (siitä käytetään myös nimitystä Kun Niin – suunnittelu)

Miten se toimii

Jos Niin- suunnitelma on muotoa:

Jos X tapahtuu, niin silloin teen Y, eli jos olen tässä tilanteessa, niin toimin näin.

Sen sijaan että sanot: Aion treenata kerran viikossa, sanot: Jos on tiistaiaamu, menen kuntosalille.

Tai: Jos/kun kello on 2 iltapäivällä, käyn läpi kaikki sähköpostit ja vastaan tärkeisiin niistä.

Tai: Jos kello on 3 iltapäivällä, niin vastaan kaikkiin soittopyyntöihin, joihin tänään pitäisi vastata.

Menetelmän tehokkuutta lisää suunnitelman kirjoittaminen paperille – se automatisoi toiminnan.

Jos Niin- suunnitelma on tehokas

Sadat tutkimukset, joiden aiheet ovat olleet dieetistä ja kuntoilusta neuvotteluun ja ajanhallintaa, ovat osoittaneet, että kun päätät etukäteen, milloin ja missä teet jonkin tietyn toimenpiteen saavuttaaksesi tavoitteesi, voit kaksin- tai kolminkertaistaa mahdollisuutesi onnistua.

Miksi se toimii

Psykologit selittävät asiaa näin. Kun olet muotoillut Jos Niin – suunnitelman, alitajuntasi alkaa haarukoida ympäristöä, etsien tilannetta suunnitelmasi jos – osaan. Tämä tekee mahdolliseksi sen, että tartut kriittiseen hetkeen (ahaa, kello on kolme, minun pitää vastata noihin puheluihin), vaikka olisit tekemässä aivan muita asioita tuolloin.

Koska olet jo päättänyt tarkasti, mitä sinun pitää tehdä, voit toteuttaa suunnitelman ilman että sinun täytyy tietoisesti ajatella sitä tai tuhlata aikaasi miettimään, mitä sinun piti tehdä. Joskus tämä on tietoista ja todella ymmärrät, että olet noudattamassa suunnitelmaa. Asian ydin on, että sen ei tarvitse olla tietoista. Suunnitelmasi voivat toteutua vaikka olet tekemässä muita asioita.

Suunnitelman muotoilu on tietoista. Toteutus on alitajuista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *