Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Kuva: cintascotch Instagram                                                        

Meistä jokaisella on luovia kykyjä. Kuitenkaan emme itse aina ymmärrä, miten kekseliäitä voimme olla. Luovuutemme on jotenkin kadoksissa. Ajatuksemme ovat ehkä liian paljon kiinni asioissa, joiden luulemme olevan tärkeitä, vaikka ne eivät olekaan.

Saku Tuominen on kirjoittanut selkeän kirjan luovuudesta (Luova järkevyys). Siinä hän määrittelee luovuuden yksinkertaisesti.

Tuomisen järkevä luovuus sisältää neljä osaa. Ensiksi on oltava kyky nähdä. Ihmisen on pysähdyttävä katsomaan ja tunnistettava ongelmakohdat. Toiseksi pitää olla halu tehdä. Ongelmien tunnistaminen ei riitä, ellei niihin tartuta ja ryhdytä muuttamaan. Lisäksi Tuomisen mukaan luovuuden on tähdättävä aina siihen, että asiat tehdään vähän paremmin tai paljon paremmin.

Mutta miksi luovuus on niin vaikeaa? Onko ongelma siinä, että olemme kadottaneet kykymme nähdä? Vai siinä, ettemme uskalla tai halua tehdä?

Vai onko kysymys siitä, että luovuutemme kärsii kiireestä? Onko meillä liian paljon asioita, joihin aikamme ja henkiset voimavaramme kuluvat? Emme enää näe.

Luovuuden ensimmäinen vaihe on kyky nähdä. Näkemistä helpottaa, jos pystymme poistamaan kaiken turhan, joka estää meitä näkemästä asioiden oleellista ydintä.

Jos pystymme yksinkertaistamaan elämäämme, huomaamme helpommin luovat kykymme. Yksinkertaistaminen on avain luovuuteen.

”Yksinkertaisen tekeminen monimutkaiseksi on tavallista; monimutkaisen tekeminen yksinkertaiseksi, mahtavan yksinkertaiseksi, on luovuutta. ” – Charles Mingus

Yksinkertaistaminen voi olla hankalaa. Maailmankuulu filosofi ja matemaatikko Blaise Pascal kirjoitti vuonna 1657: ”Tein tästä kirjeestä pidemmän kuin tavallisesti, koska minulla ei ollut aikaa tehdä siitä lyhyempää”. Tämä on totta, kun asiaa miettii hetken.

Yksinkertaisuuden järkevä soveltaminen voi auttaa meitä olemaan luovia, olipa kyseessä kirjoittaminen, taiteen tekeminen, ongelmanratkaisu, yrityksen perustaminen tai tavalliset arjen tilanteet ja ongelmat.

Ihmisiä, jotka haluavat olla luovia, haittaavat erilaiset monimutkaisuudet – liian monimutkaiset välineet, liian suuret hankkeet, nykyajan tietotekniikka ja 24/7- elämä, liian monet ”kokit”, liian monet vaihtoehdot, liika kiire.

Monimutkaisuudet ovat luovuuden esteitä. Kannattaa etsiä tapoja yksinkertaistaa asioita, vähentää turhaa ja lisätä keskittymistä olennaiseen.

Myös liika tieto voi olla huono asia luovuudesta puhuttaessa. Yksinkertaistaminen eli liian tiedon, tai yleensä tiedon karsiminen auttaa erottamaan todellisen signaalin taustamelusta. Kun pääset irti epäolennaisista yksityiskohdista, niin pystyt näkemään olennaiset asiat ja niiden väliset suhteet.

Yksinkertaista, ja päästä luovuutesi esiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *