Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Simon Ramo, tiedemies ja tilastomatemaatikko, on kirjoittanut epätavallisen kirjan tenniksestä.

Ramo uskoi, että tennispeli voidaan jakaa kahteen peliin: ammattilaisten peliin ja meidän muiden peliin. Hän huomasi, että vaikka säännöt ovat samat, se tapa millä pisteet voitetaan, on hyvin erilainen.

Ammattilaiset voittavat pisteet, kun taas amatöörit häviävät ne. Ottelut Wimbledonissa ovat täydellinen esimerkki ensimmäisestä. Molemmat pelaajat, yhtä hyviä taidoiltaan, pelaavat lähes täydellistä tennistä, palloa lyödään edestakaisin, kunnes toinen pelaaja saa lyötyä pallon juuri vastustajan ulottumattomiin. Kyse on usein vain senteistä.

Amatööritennis on aivan erilainen peli. Ei niinkään siinä, miten sitä pelataan, vaan kuinka se voitetaan. Pitkät pallorallit ovat harvinaisia. Virheitä tehdään paljon. Pallo lyödään toistuvasi verkkoon tai rajojen yli. Kaksoisvirheet ovat tavallisia.

Ammattilaistenniksessä noin 80 % pisteistä voitetaan; amatööritenniksessä 80 % pisteistä hävitään. Toisin sanoen ammattilaistennis on Voittajan peli – lopputulos määräytyy voittajan toimenpiteiden kautta – ja amatööritennis on Häviäjän peli – lopputulos määräytyy häviäjän toiminnalla. Nämä kaksi peliä eivät ole perusluonteeltaan samoja. Ne ovat toistensa vastakohtia.

Näin Ramo päätteli, että jos amatöörinä haluat voittaa tenniksessä, etkä vain pitää hauskaa, paras strategia on välttää virheitä. Ja tapa välttää virheitä on olla konservatiivinen ja pitää pallo pelissä, antaa vastustajalle paljon tilaa töpeksiä, tehdä virheitä, pelata häviäjän peliä tajuamatta sitä.

Keskity välttämään typeryyttä

Häviäjän peli voidaan huomata myös shakissa. Siinä amatööripelaajan omat mokaukset johtavat tappioon, ei niinkään vastustajan erinomainen strategia.

Ja sama ilmiö toistuu monella elämän alueella. Jos olet amatööri, keskittymisesi pääkohde pitäisi olla typeryyden välttäminen. Voit menestyä vain pelaamalla ja toimimalla konservatiivisesti ja olemalla kärsivällisempi kuin vastustajasi.

Ongelma on siinä, että vaikka useimmat meistä ovat amatöörejä, monessa pelissä ja monella alueella, kieltäydymme uskomasta sitä ja pelaamasta kuin amatööri.

Jos olet amatööri, sinun pitää keskittyä välttämään typeryyttä.

Tunnetun sijoittajan Charlie Mungerin sijoitusperiaatteisiin kuuluukin typeryyden välttäminen: ”Typeryyden välttäminen on helpompaa kuin yrittää olla loistava.”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *