Tunnet varmaan Murphyn lain: Jos jokin voi mennä pieleen, se myös menee pieleen.
Lailla on lukemattomia alalakeja ja seurannaislakeja, esimerkkeinä Murphyn 2. laki: Mikään ei ole niin helppoa kuin se näyttää ja Murphyn 3. laki: Mikä tahansa kestää pidemmän aikaa kuin ajattelit sen kestävän.
Esimerkiksi Suomen sote-uudistus on noudattanut melko hyvin Murphyn lakia korollaareineen, eli pieleen on mennyt monella tapaa.
Murphya voidaan kai pitää pessimistinä. Tosin O`Toolen kommentaari Murphyn lakiin toteaa, että Murphy oli itse asiassa optimisti. Asioilla on todella taipumus mennä huonosta vielä huonommaksi.
Näyttää siltä, että elämä on tällaista. Mutta entä jos asiat todellisuudessa ovatkin juuri päinvastoin?
Jos maailmassa hallitseva asenne ei olekaan pessimismi vaan optimismi?
On nimittäin olemassa hyvin huonosti tunnettu ja tähän asiaan liittyvä laki, Yhprum´in laki. Se on täydellinen vastakohta Murphyn laille (Yhprum = Murphy takaperin). Sen mukaan: Mikä tahansa, joka voi toimia, toimii.
Professori ja ekonomisti Richard Zeckhauser onkin todennut: Joskus systeemit, joiden ei pitäisi toimia, kuitenkin toimivat.
Aikanaanhan sanottiin Neuvostoliitosta, ja monet sanovat nyt vielä Venäjästäkin: Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy.
Mutta yleensä taitaa olla niin, että se, toimiiko jokin vai ei, riippuu paljolti meistä itsestämme. Meillä on kuitenkin pahana tapana osoitella virheitä muiden toiminnassa, sen sijaan että tekisimme asiat itse paremmin. Kuka tahansa typerys osaa arvostella, paheksua ja valittaa, ja useimmat tekevätkin niin, kuten Benjamin Franklinin kerrotaan sanoneen.