Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Photo by Bradley Wentzel on Unsplash

Miksi vaivautua lähtemään lenkille, kun voi maata kotona? Miksi vaivautua opettelemaan uutta kieltä, kun englannillakin pärjää?

Miksi vaivautua tekemään jotain tai yleensä mitään?

”Miksi aina jumppaat”, kysyy Wagner. ”Tulee mahtava olo”, Viivi vastaa. Wagner ihmettelee miksi vaivautua: ”Minulla on muutenkin koko ajan mahtava olo.”

Selitys laiskuudelle?

Evoluutiopsykologia selittää osaltaan, miksi haluat tehdä elämästäsi mahdollisimman helppoa.

Sellainen esi-isä, joka säästi energiaansa lepäämällä silloin kuin mahdollista, pärjäsi paremmin kuin sellainen, joka huhki turhaan, evoluutiopsykologian dosentti Markus J. Rantala sanoo.

Sama koneisto, joka saa meidät liikkumaan liian vähän, vaikuttaa kaikkeen muuhunkin. Haluamme minimoida kaiken vaivannäön myös kotona, keittiössä, työssä….

Mistä motivaatiota?

Mistä siis motivaatio sille, että lähtee lenkille tai alkaa tehdä jotain uutta? Vastaus on olennainen, jos todella haluaa motivoida itseään tai muita ihmisiä?

Periaatteessa on kaksi asiaa, jotka saavat ihmiset liikkeelle: pakko ja halu.

Pakko on ulkoinen, halu sisäinen motivaatio.

Jos haluaa saada ihmisen liikkeelle, pitää olla jokin hyvä syy.  Ja sellainen syy, jonka todella tuntee omakseen, jonka voi täydellä sydämellä hyväksyä. Se ei voi olla jokin ulkoa annettu syy.

Miksi?

Vastaus kysymykseen Miksi? on tärkein yksittäinen asia, joka panee meidät liikkeelle, saa aikaan muutoksen.

Liikkumisessa se voi olla vanha totuus: Juokse henkesi edestä. Jos ihminen ymmärtää, että oman elämän ja erityisesti terveen elämän jatkumisen edellytys on runsas liikkuminen, se voi olla riittävä syy.

Tai se voi olla Pokemon. Ihmiset kokivat, että tuo peli oli hyvä syy liikkua.

Kaiken tekemisen paras moottori on sisäinen motivaatio, syy miksi tehdä jotain.

Motivaatiota on vaikea löytää, jos ei koe asiaa mielekkääksi.

Aina on helppo löytää syy, miksi ei tee jotain. Se tapahtuu luonnostaan.

Mutta aina on myös mahdollista löytää syy, että tekee jotain. Se voi olla huomattavasti vaikeampaa, se vaatii omaa ajatustyötä, mielikuvitusta ja usein läheisten ja ystävien apua. Mutta se on löydettävissä.

Motivaatio ei ole toimintaa

Mutta motivaatio ei vielä ole toimintaa. Vaikka tunnet itsesi motivoituneeksi syömään vähemmän karkkeja, se ei tarkoita, että syöt niitä vähemmän. Sinun pitää myös alkaa toimia.  Ja kannattaa aloittaa pienillä askelilla. Ne johtavat suurempiin tekoihin.

Siksi voi oikeastaan sanoa, että teko tulee ennen motivaatiota, teko on tärkeämpi kuin motivaatio. Inertia, aloittamisen vaikeus on usein suurin syy toimimattomuuteen. Mutta sen voi ylittää. Kun saa astuttua pienen askeleen oikeaan suuntaa, se synnyttää onnistumisen tunteen ja motivaation, halun jatkaa.

        Tee se, ja sitten tunnet olevasi motivoitunut tekemään sen. Zig Ziglar

Yksi vastaus

  1. Kiitos, Matti. Inertiavertaus on osuva! Liike (motivaation suhteen) pyrkii pysähtymään, jollei aktiivisesti tuuppaa lisää vauhtia. Nopeuden (motivaation) lisääminen tietysti vaatii energiaa, kuten myös sen ylläpitäminen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *