Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Oletko työholisti?   Tarvitset lomaa.

Tunnetko olosi syylliseksi, jos et tee koko ajan jotain hyödyllistä? Hoidatko jatkuvasti työasioita vapaa-ajallakin?

Vaikka menestyminen edellyttääkin kovaa työtä, on sinun kuitenkin syytä muistaa, että rajansa kaikella.

Pitkään jatkuva kova ja vaativa työ tyhjentää ihmisen energiavaraston. Tämä koskee sekä fyysisesti että henkisesti rasittavaa työtä.

Viihdytkö työssäsi? Tarvitset silti lomaa.

Myös sinä, joka tunnet ”työn imua”, eli viihdyt työssäsi ja tunnet saavasi siitä sisältöä elämään, tarvitset välillä taukoja ja lepoa.

Energiavarastoa tyhjentävät kaikki ruumiilliset ja henkiset ponnistukset, työ, raskaat harrastukset, stressi, ihmissuhdeongelmat.

Jos varastoja ei täydennetä riittävästi, ihminen alkaa oireilla: kovaa stressiä, masennusta, mielen ongelmia, fyysisiä oireita ja sairautta.

Siksi tarvitaan säännönmukaisesti taukoja ja lomia. Vaikka tauottoman työnteon kanssa pystyisi elämään, jatkuvalla ponnistelulla saattaa olla pitkäaikaisia vaikutuksia terveydelle.

Tauot lisäävät työtehoa

Tauot ovat hyväksi terveydelle, mutta ne myös lisäävät tutkimusten mukaan työtehoa. Säännölliset, pitkähköt tauot voivat taata tehokkuuden työssä.

Eräässä tutkimuksessa todettiin, että tehokkaimmat työntekijät tekevät työtä 52 minuuttia ennen kuin pitävät 17 minuutin tauon.

Samoin on todettu, että monet erilaiset taukotyypit lisäävät työn tehokkuutta. Nouseminen hetkeksi pöydän äärestä ja pieni kävely, taukojumppa, lyhyt kahvitauko, pienet muutaman minuutin torkut tai meditaatio jne. parantavat työn tuloksia ja jaksamista.

Tehokas, ajatukset nollaava tauko on 15–20 minuuttia, professori Minna Huotilainen neuvoo.

Ihminen kestää muutamia viikkoa, jopa kuukausia stressiä hyvin ilman vakavia terveysongelmia, jos kiireisestä työstä pääsee välillä eroon ja työpäivästä palautuminen onnistuu vapaa-aikana. Siksi hengähdystauot ja arjen mielekkyys ovat tärkeitä.

Jokapäiväisessä elämässä on paljon asioita, jotka täyttävät energiavarastoa: riittävä uni, monipuolinen ravinto, meditaatio, liikunta, rentoutuminen, hyvät ihmissuhteet.

Aivot ovat tärkein työkalumme. Aivot tarvitsevat myös lepoa, unta ja palautumista. Tarvitsemme luppoaikaa sekä palautumista.

Lomalla on tarkoitus irtautua työstä

Lomalla on tarkoitus todella irtautua työstä ja ladata akkuja. Valitettavasti tämä ei aina onnistu, koska puhelimen sähköposti, viestit ja puhelut houkuttelevat helposti tekemään töitä lomallakin.

Mutta mikä on loman tarkoitus? Me emme ole samanlaisia, eivät myöskään lomamme. Yksi kaipaa toimetonta lepoa, toinen aktiivilomaa.

Loman ytimessä on palautuminen. Moni tarvitsee sekä psykologista että fysiologista palautumista työstä. Jo noin viikko lomaa riittää todennäköisesti lisäämään psykologista hyvinvointia. Fysiologinen palautuminen voi viedä pidempään, kuormittuneisuudesta riippuen, työterveyspsykologi Kaisa Yli-Pärri arvioi.

Sampsa Puttonen suosittaa lomailemaan kerralla vähintään 2–3 viikkoa. Keskimäärin ensimmäiset kahdeksan lomapäivää menevät tutkimusten mukaan kuormituksen purkamisessa. Uutta energiaa alkaa pulputa vasta tämän jälkeen.

Loman vaikutukset haihtuvat nopeasti

Loman vaikutukset haihtuvat kuitenkin melko nopeasti. Palautumista ei valitettavasti voi varastoida. ”Yksittäisiä lomia tärkeämpää on se, että tavallinen arki mahdollistaisi säännöllistä palautumista”, Yli-Pärri sanoo.

 

Myös Onnistumisen taito viettää kesälomaa. Palaan asiaan elokuun puolivälissä, toivon mukaan virkistyneenä ja uudistuneena.

Toivotan lukijoille lämmintä, aurinkoista ja kaikin puolin onnistunutta ja rentouttavaa kesää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *