Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Olla-verpin taivutus pohjalaasittaan: Moon oikias, soot vääräs, soon kans vääräs. Moomma oikias, tootta vääräs, noon aivam mettäs! (yle)

Olemme varmaan kaikki, ainakin vähän, pohjalaisia tässä suhteessa. Tunnemme usein olevamme oikeassa.

Mutta haluatko olla aina oikeassa? Se ei kannata, eikä se ei ole mahdollista. Ja myös väärässä olemisella on omat hyvät puolensa.

Ja muista, että besserwissereistä ei yleensä pidetä. Jatkuva ”oikeassa” oleminen herättää yleensä negatiivisia tunteita toisissa ihmisissä.

Väärässä olemisen taito

Miksi väärässä oleminen on hyväksi?

Väärässä oleminen, erehtyminen ja epäonnistuminen ovat olennaisia osia siitä, miten opimme ja kehitymme.

Et voi olla heti oikeassa mistä tahansa. Tie oikeassa olemiseen kulkee väärässä olemisen kautta. Missä tahansa asiassa ensimmäinen näkemyksemme tai yrityksemme on parhaimmillaankin osittain väärä.

Anna itsellesi lupa olla väärässä. Ja laajenna tämä lupa koskemaan myös muita. Tämä ei tarkoita, että hylkäisit aikeesi saada asiat oikein. Se tarkoittaa vain sen hyväksymistä, ettet todennäköisesti onnistu siinä heti ensimmäisellä kertaa.

Jos olet oikeassa, älä ylpeile sillä, vaan muista että se on vain väliaikaista, huomenna voit jo olla väärässä.

Jos olet väärässä, älä murehdi, vaan ole tyytyväinen, sillä olet oppinut jotain, ja huomenna olet oikeassa.

Ja muista, että se mikä on oikea ja väärä muuttuu ajan mittaan.

Tunnetun ekonomistin J.M. Keynesin sanotaan todenneen: ”Kun tosiasiat muuttuvat, muutan mieltäni. Mitä sinä teet? ”

Oletko kirjanpitäjäainesta?

Jos haluat olla oikeassa koko ajan, ryhdy kirjanpitäjäksi. Kaikkien muiden, olemme sitten yrittäjiä, IT-ammattilaisia, opettajia, konsultteja, täytyy vain totuttautua olemaan väärässä aika ajoin.

Kaikkein tuhoisimmat vaikutukset oikeassa olemisesta olen nähnyt yritystoiminnassa. Kun yrittäjä tai toimitusjohtaja pitää itsepintaisesti kiinni oikeaksi uskomistaan, mutta vääristä olettamuksista, voi tuloksena olla jopa yrityksen konkurssi.

Monen hyvän johtajan tunnusmerkki on, että hän on luopunut yrittämästä olla aina oikeassa. Hän ei välitä kenen idea on, kunhan se tuo parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Ajattelun harhat

Väärässä olemista ruokkivat ja ylläpitävät monet ajattelun harhat, esimerkiksi vahvistusharha. Sen vallassa oleva ihminen etsii ja hyväksyy vain sellaisia ajatuksia ja tosiasioita, jotka tukevat hänen nykyistä uskomustaan. Kaikki oman ajattelutavan kanssa ristiriidassa olevat mielipiteet ja tosiasiat sivuutetaan. Ihminen elää omassa kuplassaan.

Mitä tehdä?

Koska oikeassa oleminen on vaikeaa, on parasta unohtaa se kokonaan, ja keskittyä vain olemaan vähemmän väärässä.

Kannattaa välttää ehdottomuutta.

Kathryn Schulz  on kirjoittanut kirjan väärässä olemisesta. Siinä hän on todennut:

”Kaikista asioita, joissa olemme väärässä, ajatus omasta erehtymättömyydestä on listan huipulla. Se on perusvirhe: olemme väärässä siitä, mitä tarkoittaa olla väärässä. Se on kaukana älyllisestä vajavuudesta, kyky erehtyä on välttämätön ihmisen ajattelulle. Se on myös kaukana moraalisesta viasta, se on erottamaton osa kaikkein inhimillisimpiä ominaisuuksiamme: empatia, optimismi, mielikuvitus, vakaumus ja rohkeus. Ja se on olennainen osa sitä, miten opimme ja muutumme. Kiitos erehtymisen pystymme korjaamaan ymmärrystä itsestämme ja kehittämään ajatuksiamme maailmasta.

Kolme eläköön huutoa väärässä olemiselle ja kultainen mitali siitä, että myöntää sen.”

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *