Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Yksinkertainen esimerkki ympäristön vaikutuksesta: Kun pidän työpöytäni vieressä käsipainoja, teen ainakin silloin tällöin muutaman punnerruksen.

Olet ympäristösi tuote

Se mitä olet tänään, on monimutkainen yhdistelmä geenejä, kasvatusta, elinympäristöä, kulttuuria, ruokailutottumuksia, taloudellista tilannetta, ystäviä ja tuttavia, elintapoja ja sattumaa.

Osa on ympäristötekijöitä. Sinulla ei ole ollut vaikutusta moniin noista tekijöistä. Et valinnut maata, johon synnyit. Et valinnut perhettäsi ja siltä saamiasi perintötekijöitä etkä sitä kuinka varakas perheesi on. Etkä voi enää saada onnellista lapsuutta, jos sitä ei aikanaan ollut. Päädyit tiettyyn koulutukseen ja ammattiin ehkä täysin sattumalta ja hyvällä tai huonolla tuurilla.

Osa on omia valintojasi ja päätöksiäsi.

Mihinkään niistä, mikä on tapahtunut menneisyydessä, et enää voi vaikuttaa. Voit ehkä katua joitain valintojasi ja ottaa niistä opiksi tulevaisuudessa.

Mutta tehtyä et saa tekemättömäksi. Et ole voinut valita vanhempiasi ja saada erilaisia geenejä.

Et myös toisaalta tiedä varmasti, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Suureen osaan tulevaisuuteen vaikuttavista asioista et juuri voi vaikuttaa.

Asia, jonka kuitenkin yleensä unohdamme, on että voit vaikuttaa omaan elinympäristöösi, muokata sitä, jos haluat, ja antaa sitten ympäristön muokata sinua.

Valinta-arkkitehtuuri

Jokainen meistä voi luoda oman valinta-arkkitehtuurinsa. Sillä tarkoitetaan, että voit vaikuttaa valinnoillasi omaan elinympäristöösi niin, että se auttaa sinua toimimaan paremmin haluamallasi tavalla.

Voit valita, kenen kanssa vietät aikaasi.

Voit valita, miten käytät vapaa-aikasi, minkälaisilla asioilla ympäröit itsesi.

Voit järjestää huoneesi, työtilasi, keittiösi ja muut tilasi, joissa olet ja toimit, tavoilla, jotka ohjaavat sinua parempiin valintoihin ja tapoihin.

Voit valita ja parantaa elintapojasi, ruokailutottumuksiasi ja liikuntaasi.

 ”Mitä helpompaa ihmisten on tehdä terveellisiä valintoja, sitä terveellisemmät elintavat kansalla on, ja sitä enemmän sillä on terveitä elinvuosia edessään.” Näin tiivistää ofessori Pekka Puska, THL:n entinen pääjohtaja kokemuksensa suomalaisten terveyden edistämisestä.

Kun muutat ympäristöäsi, muutat tapojasi

Yleensä uskotaan, että hyvät tavat ovat tulosta tahdonvoimasta, motivaatiosta ja itsekurista. Mutta tutkimukset viittaavat siihen, että ympäristöllä on tärkeä rooli käyttäytymisen ja toiminnan ohjaamisessa. Tahdonvoima ja motivaatio pelkästään riittävät vain harvoin.

Kun muutat ympäristöäsi, muutat samalla käyttäytymistäsi, toimintaasi ja tapojasi.

Tapojen muuttaminen on harvoin helppoa.  Ympäristön ja olosuhteiden muokkaaminen muutosta helpottavaan suuntaan lisää merkittävästi onnistumismahdollisuuksia.

Et tietenkään pysty kontrolloimaan kaikkea ympäristössäsi, mutta riittävästi muutoksen aikaansaamiseen.

Stanfordin yliopiston tutkijan B.J. Fogg  mukaan: On vain kolme keinoa, joilla voi muuttaa tapoja pysyvästi: 1. saada epifania (jumalallinen oivallus, esimerkiksi jonkun kriisin kautta), 2. muuttaa ympäristöään ja 3. ottaa hyvin pieniä askelia

Vaihtoehto 1. on hyvin vaikeaa, se onnistuu vain, jos sinulla on yliluonnollisia kykyjä. Jäljelle jäävät vain vaihtoehdot 2 ja 3, jotka molemmat toimivat, parhaiten vielä yhdessä.

Kun luot uusia, parempia tapoja, nämä uuden tapasi muokkaavat sinua.

Jokainen asia elinympäristössäsi toimii ärsykkeenä tietylle käyttäytymiselle ja mielialalle, ja juuri siten tavat syntyvät ja toimivat.

Siksi kannattaa tarkkaan huomioida jokainen pienikin asia ympäristössäsi ja minkälaista käyttäytymistä se tuottaa. Jos se ei ole positiivista, muuta se.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *