Oletko menestynyt elämässäsi?
Vai oletko edes ajatellut menestystäsi? Onko se mielestäsi turhaa, elämä kun on vain laiffii?
Ja miten menestystä voi mitata, mitä se itse asiassa on?
Kenen kannalta asiaa katsotaan?
Menestykselle EI ole olemassa mitään täsmällistä määritelmää.
Menestystä voi ensinnäkin tarkastella kahdesta näkökulmasta: miten itse näet asian (sisäinen menestys) ja miten muut, ulkopuolinen maailma, julkisuus, näkevät sen (ulkoinen menestys).
Omalta kannaltasi sen ymmärtäminen, mitä menestys tarkoittaa sinulle, on tärkeintä.
Siksi meidän kaikkien pitäisi miettiä oma määrittelymme menestymiselle. Muutoin voit päätyä jahtaamaan jonkun toisen ideaa menestymisestä, joka ei lainkaan sovellu sinulle.
Lisäksi on erotettava toisistaan onnistuminen ja menestyminen.
Onnistumisen ja menestymisen ero
Onnistuminen tarkoittaa jonkun itse asetetun tavoitteen tai tarkoituksen saavuttamista.
Onnistuminen tuo yleensä mukanaan hetkellistä mielihyvää ja onnellisuutta. Kun onnistut toistuvasti, se tuo mukanaan myös menestystä.
Menestymistä kuvaa yleensä maineen, julkisuuden, rikkauden tai sosiaalisen aseman saavuttaminen
Vaikka onnistuminen useimmiten tuo mukanaan mielihyvää, menestyminen ei välttämättä takaa onnellisuutta. Menestyksellä on usein omat varjopuolensa.
Menestyksen mittaamisesta
Miten menestystä voi arvioida ja mitata?
Hyvin kapea, mutta yleinen käsitys on se, että menestys on rahaa ja mainetta. Tai että saa osakseen ihailua. Jollekin saattaa riittää menestyksen tunteeseen se, että on onnellinen tai että saa toteuttaa itseään ja unelmiaan.
Liian monet ihmiset mittaavat menestystä sillä, paljonko rahaa heillä on tai niillä ihmisillä, jotka he tuntevat. Minun mielestäni todellista menestystä pitäisi mitata sillä, miten onnellinen olet. Richard Branson
Menestyneen yrityksen voi vielä jotenkin määritellä taloudellisten lukujen avulla, vaikka menestyksen syiden määrittely voikin olla vaikeaa. Mutta miten määritellään yksittäisen ihmisen menestyminen?
Menestys, kuten monet asiat elämässä, on suhteellista ja tulkinnanvaraista. Suomessa menestyneeksi luettava urheilija, muusikko, kirjailija tai taiteilija ei välttämättä saavuta edes eurooppalaisittain menestyksen kriteerejä.
Kuuluisa ei ole välttämättä sama kuin menestynyt, jos kuuluisuus käsitetään tunnettuutena, julkisuutena. Kuuluisuutta ja julkisuutta voi saavuttaa monella tavalla, esiintymällä Big Brotherissa tai puukottamalla ihmisiä Turun torilla. Saavutettu ”menestys” ei välttämättä ole kovin positiivista eikä pitkäaikaista.
Nykyään ihmiset eivät välttämättä edes pyri menestymää, he hakevat enemmänkin julkisuutta. Ainakin Yhdysvalloissa on saatu tämäntyyppistä tutkittua tietoa.
Ja onko 90 miljoonaa Eurojackpotista voittanut ihminen menestynyt?
Mutta Kimi Räikköstä varmaan kaikki pitävät menestyneenä.
Pari hyvää määritelmää
Kuuluisuuksien, yleisesti menestyneiksi tunnustettujen henkilöiden omia arvioita ja määritelmiä menestymisestä on runsaasti.
Niissä on kuitenkin eräs ongelmallinen ja silmiinpistävä piirre. Ne keskittyvät enemmänkin siihen, miten menestykseen päästään, ei siihen, mitä se on.
Mutta toisaalta, kuten Arthur Ashe on sanonut:
Menestys on matka, ei päämäärä. Tekeminen on usein tärkeämpää kuin lopputulos.
Yksi parhaista menestyksen määritelmistä on mielestäni:
Jos harkitset huolellisesti mitä haluat sinusta sanottavan hautajaisissasi, olet löytänyt oman määritelmäsi menestykselle. Richard R. Covey
Itse olen päätynyt seuraavantapaisiin määritelmiin:
Ulkoinen menestys: Menestys tarkoittaa oman alasi huipputason saavuttamista omien ponnistelujesi kautta. Ala voi olla mikä tahansa, missä toimit: urheilulaji, taidemuoto, politiikka, yritystoiminta. Ja vielä niin että menestyksen voi saavuttaa vaikka vain jollakin tietyllä maatieteellisellä alueella.
Sisäinen menestys: Kun ylität omat rajasi, viet tekemisesi pidemmälle kuin joskus uskoitkaan, ja saavutat jotain, mitä muutkin arvostavat, olet menestynyt.
Menestymistä, sen määrittelyä ja sen eri osa-alueita käsitellään laajemmin kirjassa Menestymisen taito. Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.