Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Paavo Nurmi on tunnetuimpia ja menestyneimpiä suomalaisia. Karo Hämäläinen on kirjoittanut hänestä romaanin, joka perustuu vahvasti todellisuuteen. Romaani kuvaa huippujuoksijan elämän tyhjyyttä, vaikka hän saavutti alallaan kaiken mahdollisen. Nurmesta tuli myös liiketoimiensa ansiosta vanhemmiten rikas.

Menestyksestään huolimatta Nurmi oli yksinäinen ja onneton mies. Melkein kaiken elämässään saavuttanut ihminen oli omien valintojen ja elämäntapojensa takia onneton ja yksinäinen. Ponnistelu saavutusten eteen oli niin totaalista, että ihmiselämän yksinkertaiset ilot ja onni jäivät Paavo Nurmelta saavuttamatta. Se oli se hinta, minkä hän joutui maksamaan siitä, että oli maailman paras juoksija ja rikas mies. (Yle)

Menestys on monimutkaista. Me arvostamme ihmisiä, joista tulee kuuluisia, voittavat mestaruuksia tai ansaitsevat miljoonia, mutta vain harvoin keskustellaan menestyksen hinnasta.

Menestyminen jollakin alueella on usein sidoksissa epäonnistumiseen jollakin toisella alueella, erityisesti kun kyseessä liikutaan suorituskyvyn äärialueilla.  Mitä suurempi menestys, sitä pidemmän varjon se luo.

Esimerkkejä menestyksen varjopuolista on runsaasti, vaikka kaikkia ei tuodakaan julki. Menestyneiden ihmisten elämässä on hyvin usein joku tai joitakin elämän osa-alueita, joissa he ovat, ainakin yleisillä mittareilla arvioituna, epäonnistuneet pahoin. On avioeroja, huume- tai alkoholiongelmia, rikkinäisiä ihmissuhteita, terveysongelmia, rahaongelmia, mielenterveysongelmia…

Menestyminen vaatii loputonta sitoutumista, kovaa työtä, itsekuria ja pitkäjänteisyyttä.

Ihmiset puhuvat usein menestyksestä, jota he tavoittelevat, mutta tärkein kysymys voikin olla, ei Minkälaista menestystä haluan? vaan Minkälaista tuskaa ja ahdistusta haluan ja pystyn kestämään?

Jos haluamme menestyä, meidän pitää joka tapauksessa tehdä valintoja. Kaikkea ei voi saada. Meillä kaikilla on rajoitteita ajan ja energian suhteen. Ja jokaisella valinnalla on hintansa.

Menestys vaatii valintoja

Valintoja ja painotuksia pitää tehdä neljän osa-alueen välillä: työ, perhe, ystävät, terveys.

Elämmekö mieluummin elämää, joka on epätasapainossa, mutta tuottaa menestystä jollakin alueella? Vai elämmekö mieluummin tasapainoista elämää, mutta emme koskaan käytä täysin hyväksemme kaikkia mahdollisuuksiamme ja kykyjämme tällä alueella?

On helppoa haluta rikastumista tai edistymistä uralla. Lähes kaikki haluavat sellaista. Mutta oletko valmis näiden mukana tuleviin varjopuoliin? Vietätkö mieluummin pari ylimääräistä tuntia joka päivä työssä sen sijaan että käyttäisit ne lastesi kanssa olemiseen?

Minkälaista ja kuinka paljon tuskaa olet valmis kestämään saavuttaaksesi sen mitä haluat? Kun vastaa tähän kysymykseen rehellisesti, se saa sinut ehkä tajuamaan, mistä todella välität sen sijaan että ajattelisit vain unelmiasi ja tavoitteitasi.

Toisin ilmaistuna, mitä yksipuolisempi keskittymisesi on, sitä enemmän muut alueet kärsivät. Asiat, jotka tekevät ihmiset suuriksi jollain alueella, tekevät heidät onnettomiksi toisilla.

Miten menestys muuttaa ihmistä?

Ei ole olemassa mitään suoraa riippuvuutta tulojen ja onnellisuuden välillä. Tietyn tulotason jälkeen, jolla pystyy tyydyttämään perustarpeet, rikkaus lisää tuskin lainkaan yleistä hyvinvointia ja onnellisuutta. Jos se ylipäätään vaikuttaa, se vahingoittaa hyvinvointia.

Erittäin varakkaat ihmiset todellisuudessa kärsivät enemmän masennuksesta. Tutkimusten mukaan raha sinänsä ei johda tyytymättömyyteen, sen sijaan jatkuva ponnistelu rikkauksien ja materiaalisten omistusten perään voi johtaa onnellisuuden puutteeseen. Materialistiset arvot on jopa linkitetty alempaan tyytyväisyyteen ihmissuhteissa.

On myös sanottu, että menestys ja rikkaus ei sinänsä muuta ihmistä tai hänen luonteenpiirteitään, mutta se vahvistaa niitä. Jos olet ennestään pihi, rikkaus ei tee sinua tuhlaavaiseksi, vaan entistä säästäväisemmäksi. Ja jos olet tuhlaavainen, lottovoitto saa sinut tuhlaamaan entistä enemmän.

Tutkimustulokset menestyksen ja rikkauden vaikutuksista ihmiseen ovat ristiriitaisia, ne riippuvat hyvin paljon tilanteesta, kulttuurista, olosuhteista ja henkilöstä.

Mutta Ben-Shaharin mukaan, jos ihminen on menestynyt tekemällä asioita, jotka antavat hänelle merkitystä ja mielihyvää ja lisäksi auttanut muita, hänellä on suuri mahdollisuus olla onnellinen myös menestyneenä.

Parasta menestyksessä on tieto, ettei se ole tavoittelemisen arvoista. Liv Ullmann

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *