Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Kumpi on menestynyt paremmin, Bill Gates vai Björn Wahlroos?

Tällainen vertailu ei ole järkevää, se on kuin, kuluneen sanonnan mukaan, vertaisi appelsiineja ja omenia. Molemmat ovat menestyneet, kumpikin omalla tavallaan ja omassa ympäristössään. Gates on kyllä rikkaampi, mutta se onkin eri asia.

Mitä menestys on?

Mikä ratkaisee sen, menestytkö vai et? Onko menestys kovaa työtä vai hyvää tuuria? Kuten moniin muihinkin vaikeisiin kysymyksiin näihinkin voi vastata: Se riippuu. Molemmilla on oma osuutensa, mutta tilanteet ovat erilaisia.

Kysymyksiin vastataksemme pitää menestystä katsoa kahdesta näkökulmasta. Voimme puhua absoluuttisesta menestyksestä ja suhteellisesta menestyksestä. (Clear)

Absoluuttinen näkökulma

Absoluuttinen näkökulma tarkastelee menestymisen tasoasi suhteessa kehen muuhun tahansa. Mikä tekee sinusta parhaan maailmassa tai Suomessa omalla erityisalueellasi?

Kun asiaa tarkastellaan tällä tasolla, menestys on miltei aina riippuvainen onnesta. Jopa silloin, kun teet heti alkuun hyvä valinnan – kuten Bill Gates päättäessään perustaa Microsoftin – et pysty ymmärtämään kaikkia tekijöitä, mitkä johtavat maailmanluokan menestykseen.

Absoluuttinen näkökulma on globaali. Se selittää eroa, mikä on Suomessa syntyneen rikkaan ihmisen ja Afrikkaan äärimmäiseen köyhyyteen syntyneen, vähemmällä kuin 1 eurolla päivässä elävän henkilön välillä.

Yleisenä sääntönä voidaan pitää, että mitä hurjempi menestys, sitä erikoisemmat ja epätodennäköisemmät olosuhteet aiheuttivat sen. Kyseessä on usein yhdistelmä oikeita geenejä, oikeita henkilösuhteita, oikeaa ajoitusta ja tuhansia muita vaikuttavia tekijöitä, joita kukaan ei pysty ennakoimaan.

Suhteellinen näkökulma

Suhteellinen näkökulma tarkastelee menestymisen tasoasi suhteessa toisiin, jotka ovat samankaltaisia kuin sinä. Mitä tuli niistä tuhansista oman ikäluokkasi lapsista, jotka saivat samanlaisen koulutuksen, kasvoivat samanlaisessa ympäristössä tai perivät samantapaiset geneettiset ominaisuudet?

Kaikki nämä ihmiset eivät saavuta samanlaisia tuloksia, samanlaista menestystä. Mitä paikallisemmaksi vertailu tehdään, sitä enemmän menestys määräytyy kovalla työllä ja omilla ponnistuksilla. Kun vertaat itseäsi niihin, jotka ovat kokeneet samantasoista onnea, ero tulee sinun omista tavoistasi ja valinnoistasi.

Suhteellinen näkökulma on paikallinen. Kun tarkastellaan menestystä paikallisessa näkökulmassa, menestynyt henkilö voi sanoa: Etkö tajua, että tein kovasti töitä, etkö ymmärrä valintoja ja uhrauksia, joita olen tehnyt, toisin kuin muut.

Absoluuttinen menestys on onnea. Suhteellinen menestys on oikeita tapoja ja valintoja.

Tästä määrittelystä seuraa luonnollisesti eräs tärkeä johtopäätös: mitä äärimmäisempää menestys on, sitä suurempi rooli siinä on onnella.

Nassim Taleb on, ehkä kärjistäen, sanonut: Kohtalainen menestys voidaan selittää taidolla ja työllä. Äärimmäinen menestys johtuu sattumasta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *