Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

 

Useimmiten ajattelemme, että menestyäksesi sinun pitää olla paras tai parempi kuin muut.

Tämä päteekin erityisesti urheilussa. Huipulla on tilaa vain yhdelle. Ja päästäksesi huipulle sinun pitää olla paras.

Mutta on paljon asioita ja elämän aloja, joissa tilanne on toinen.

Monella alalla ei voi edes puhua paremmuudesta. Liiketoiminnassa, taiteissa ja tieteissä menestyminen tarkoittaa erottautumista muista, asioiden tekemistä hyvin tai erinomaisesti, mutta eri tavalla.

Eroon kilpailusta

Miten yritystoiminnassa pääsee eroon kilpailusta? Olemalla erilainen. Tämä on perusidea kuuluisassa Sinisen meren strategiassa.

Sen sijaan että pyrkisit olemaan paras, sinun pitää pyrkiä olemaan erilainen. Kun olet erilainen, olet usein myös ensimmäinen jossakin uudessa.

Hyvä esimerkki erilaisuuden voimasta on Apple ja iPhone.

Älä kysy itseltäsi: Missä olen parempi?  Kysy: Miten olen erilainen? Ja pääkysymys onkin: Mitä sinä aiot tehdä eri tavalla? Miten erottaudut muista?

Esimerkkinä innovaatioiden synty

Useimmiten innovaatiot, suuret keksinnöt, uudet tuotteet, palvelut ja liiketoimintamallit, perustuvat oivallukseen, jossa yhdistetään jo olemassa olevia asioita eri tavalla kuin aikaisemmin.   

Otetaan esimerkiksi vanha tunnettu innovaatio, liukuhihna.Se yhdistetään usein autoteollisuuteen ja Henry Fordiin. Ford on itse todennut, että hän ei keksinyt mitään uutta. ”Yhdistin vain autojen kokoonpanoon sen, mitä Chicagossa oli tehty pitkään teurastamoissa ja lihanjalostuksessa.”

Kun saataville tulee uusi idea, keksintö, teknologia, tms. se avaa mahdollisuuksia hyödyntää jo olemassa olevia asioita kokonaan erilaisella tavalla.

Internetin syntyminen on luonut valtavasti mahdollisuuksia kaikilla aloilla kehittää sen ja olemassa olevien tekniikoiden ja tapojen yhdistelemisessä uusia innovaatioita. Eikä internet itsekään ole mikään yhden ihmisen luoma innovaatio, vaan erilaisista tekniikoista, keksinnöistä ja innovaatioista kehitetty tai kehittynyt teknologia.

Useimmat luovat innovaatiot ovat uusia yhdistelmiä vanhoista ideoista. Innovaattorit eivät luo, he yhdistelevät.

Myös menestys voi syntyä samalla tavalla  

Myös menestyksen voi ajatella perustuvan monen kohdalla samaan malliin kuin uusien innovaatioiden. Kun yhdistät tunnettuihin menestyksen osatekijöihin ja niiden sinulle sopivaan yhdistelmään omat kykysi ja ominaisuutesi, pystyt rakentamaan erilaisen, omintakeisen menestystarinan.

Yleensä erilaisuutta pelätään, sekä omalla kohdalla että muissa ihmisissä.

Todellisuudessa kuitenkin jokainen meistä on erilainen. Jos aiot menestyä, erilaisuutta ei saa pelätä.

Et voi erottautua, jos näytät samalta kuin kaikki muut. Elämässä ei menesty olemalla tavallinen, keskimääräinen. Menestys saavutetaan olemalla erilainen, seuraamalla omaa tietää.

Taidemaalari van Goghìn elämä oli suuri tragedia hänen erilaisuutensa ja aikaansa edellä olemisen vuoksi, mutta hänen taiteensa on suuri menestystarina. Hän seurasi loppuun asti omaa tietään.

Oleminen erilainen kuin muut on hyvä perusohje, kun haluaa luoda poikkeuksellisen menestyksen. Äärimmäisen menestyneet ihmiset eivät toimi sääntöjen mukaan. He eivät mukaudu kaikkiin yhteiskunnan normeihin. He eivät seuraa sitä mitä kaikki muut tekevät. He tekevät omia asioitaan, omilla tavoillaan.

Helpoin tapa olla erilainen on hankkia ja yhdistää keskenään kyvykkyyksiä, jotka ovat uusia jollain tietyllä alueella.

Hääpukuun käytettyä vanhaa sanontaa mukaillen menestymisen kaava on: Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja paljon työtä.

Todellisuudessa erilaisuus sinänsä ei takaa menestystä, mutta se on hyvä peukalosääntö seurattavaksi. Erilaisuuden hyödyntäminenkin vaatii lisäksi paljon työtä. 

Adamsin menestymisen kaava

Scott Adams, kirjailija ja tunnettu sarjakuvapiirtäjä (Dilbert) on analysoinut omaa nousuaan ammattinsa huipulle samoin kuin muiden menestyneiden ihmisten elämää. Tuloksena on syntynyt Adamsin menestymisen kaava: Jokainen taito, jonka hankit, kaksinkertaistaa menestymisesi mahdollisuudet.

Adams kertoo, että hänen oma uransa on hyvä esimerkki kaavan toimivuudesta. ”Olen kehno taiteilija. Pelkällä raa´alla työllä nostin itseni keskinkertaiseksi. En ole koskaan käynyt mitään kirjoittamisen kurssia, mutta osaan kirjoittaa jotenkuten. Ja kun pidän kutsut kotonani, en ole huoneen hauskin ihminen. Mutta kun olen vähän huvittava, osaan kirjoittaa vähän, osaan piirtää vähän ja kun nämä kolme asiaa pannaan yhteen saadaan Dilbert, mikä on menestynyt melko hyvin.”

Adams sanoo, että kun tähän lisätään vielä pieni määrä taloustietämystä (hänellä on maisterin tutkinto Berkeleyn yliopistosta), niistä muodostuva summa keskimääräisiä kyvykkyyksiä tekee hänestä arvostetumman kuin mikään yksittäinen taito yksinään.

Ja Adams korostaa, ettei hankittavien taitojen tarvitse olla erinomaisia tai maailmanluokkaa. Riittää kun on kohtuullisen hyvä useammassa kuin yhdessä taidossa.

Yksi vastaus

  1. Kiitos taas, Matti!
    Jari Sarasvuon mukaan ihminen saa elämässään sen, mitä onnistuu itselleen neuvottelemaan, muttei koskaan sitä mitä ansaitsee.
    Hankkimalla taitoja, parannamme asemaa elämän jatkuvissa neuvotteluissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *