Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Itseluottamus löytyi Kanada-pelissä 

Mestaruusvire löytyi puolivälieräottelussa Kanadaa vastaan, kun Suomi pudotti suosikit jatkosta maalein 2–1. Voitto hiljensi kanadalaiskatsojat ja palautti suomalaisten itseluottamuksen.

”Voitto Kanadasta oli meille se kääntävä peli. Todistimme, että joukkueesta löytyy enemmän kuin alkusarjassa oli nähty. Relasimme vähän pelaamista ja lopputurnauksen pelasimme itseluottamuksella kuten osaamme”, Talvitie vahvisti. (Kaleva 6.1.2019)

Rajaton itseluottamus

Aluksi kaikki on hyvin. Lapsena meillä on rajaton itseluottamus. Muutenhan emme koskaan oppisi puhumaan, kävelemään, lukemaan, kiipeilemään puissa ja ajamaan polkupyörällä.

Mutta tämä luontainen itseluottamus alkaa kadota 3-5 vuoden iässä, kun lapsen ajattelutaidot kehittyvät. Ja sitten koulu, kasvatus ja ympäristö voivat viedä sen kokonaan.

Osa itseluottamuksesta, tai itsetunnosta, on tutkimusten mukaan perinnöllistä, luonteenominaisuuksista johtuvaa.

Suurempi osa itseluottamuksesta muovautuu kuitenkin kasvatuksen ja elinympäristön kautta.  Usein on arvioitu, että nimenomaan Suomessa kasvatus ja ympäristö vaikuttavat haitallisesti itsetuntoon ja itseluottamukseen, erityisesti jos vertaa tilannetta esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Itseluottamus on Suomessa eräällä tavalla tabu, itsevarma henkilö arvioidaan helposti ylimieliseksi.

Itseluottamus ja menestys

Itseluottamusta pidetään yleisesti yhtenä kriittisenä menestystekijänä.

Tuoko itseluottamus onnistumisia ja menestystä? Vai onko tilanne päinvastoin: menestys lisää meidän itseluottamustamme? Menestyneet ihmisethän ovat yleensä itsevarmoja.

Voi kai sanoa, että sekä että.

Tiedämme, että kun meillä on hyvä itseluottamus, onnistumme ja menestymme paremmin. Syykin on selvä. Ilman itseluottamusta pelkäämme ja pelokkaana epäröimme emmekä pysty toimimaan. Kun pääsemme pelosta eroon, pystymme toimimaan helpommin ja nopeammin.

Tämä vaikuttaa selvältä, mutta miten saamme lisää itseluottamusta päästäksemme alkuun?

Miten itseluottamus syntyy?

Mutta onko itseluottamus oma taitonsa? Vai onko se seuraus jostain? Ja miten sitä voi kehittää?

Jos olet huono esiintyjä ja puhuja, koska sinulla ei ole itseluottamusta, pystytkö lisäämään itseluottamustasi, niin että sinusta sen jälkeen tulee hyvä puhuja?

Et suoraan, sillä itseluottamusta irrallaan siitä, mitä sinun pitää tehdä, ei ole. Itseluottamus liittyy aina johonkin tekemiseen.

Voit yrittää hankkia niin paljon itseluottamusta kuin pystyt, mutta jos et osaa esiintyä ja puhua, jos et tiedä mitkä ovat ne keinot, joilla saat kuulijoiden mielenkiinnon heräämään ja pystyt sen ylläpitämään, tai jos et hallitse aihetta, josta aiot puhua, ei itseluottamus auta.

Kun sen sijaan harjoittelet esiintymistä ja puheen pitämistä, esiinnyt erilaisille yleisöille, perehdyt aiheesi sisältöön perusteellisesti ja keräät kokemuksia, saavutat samalla myös tarvittavan itseluottamuksen. Kun hankit osaamisen ja kyvykkyyden puheen pitämiseen, itseluottamus tulee kaupan päälle. Yksi tapa on myös teeskennellä itseluottamusta, kunnes saavutat sen todella.

Mitä enemmän keräät kokemusta ja mitä taitavammaksi tulet, sitä enemmän keräät myös itseluottamusta. Kysymys on aluksi vain uskalluksesta, pelon voittamisesta ryhtyä hankkimaan kokemusta ja osaamista.

Yksinkertaistaen voisi sanoa, että jos sinulla on riittävä taito, et tarvitse lainkaan itseluottamusta. Kun on opetellut ajamaan pyörällä, sen ajamiseen ei tarvitse itseluottamusta.

Älä tähtää itseluottamukseen. Tähtää kykyihin ja taitoihin.

Joka kerta, kun kohtaamme pelkomme, saamme voimaa, rohkeutta ja itseluottamusta tekemiseemme. Theodore Roosevelt

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *