Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Tarvitsetko ystäviä menestyäksesi elämässä?

Kyllä, useimmiten ja ainakin epäsuorasti. Ystävistä on apua menestymisessä sinänsä auttamalla neuvoilla, joskus jopa rahallisesti ja ennen kaikkea henkisellä tuella. Toisaalta hyvät ystävät auttavat meitä pysymään henkisesti tasapainossa, tyytyväisinä ja jopa onnellisina. Tutkimusten mukaan tämä auttaa meitä menestymään paremmin.

Hyvät ihmissuhteet onnellisuuden perustana

Kuuluisassa Harvardin yliopiston 75 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa selvitettiin sitä, mistä 724 miehen onnellisuus on rakentunut. Tutkimusaika on poikkeuksellisen pitkä, ja hankkeella on jo neljäs vetäjä, tutkija Robert Waldinger.

Waldingerin mukaan haastattelututkimusten tulos on harvinaisen selvä: Hyvät ihmissuhteet pitävät meitä onnellisempina ja terveempinä. Ystävien määrä ei ole ratkaiseva mittari, vaan se, millaisia läheiset suhteet ovat.

Parhaiten elämästä näyttävät nauttivan ne, joilla oli läheisiä, joihin tukeutua.

Esimerkiksi riitaisat tai etäiset parisuhteet ovat vaarallisia terveydelle. Tutkimuksen mukaan ne miehet, jotka olivat 50-vuotiaina kaikkein tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa, olivat myös joukon terveimpiä 80-vuotiaina.

Waldingerin mukaan hyvät ihmissuhteet parantavat myös muistia. Jos iäkkäällä ihmisellä ei ole henkilöitä, joihin hän voi luottaa, sillä on merkitystä pitkävaikutteiseen kykyyn muistaa asioita.

Monien tutkimusten mukaan menestys ei tuo onnea, mutta onnellisuus tuo menestystä. Menestys ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä.

Ystävyyssuhteet voimavarana

Meistä hyvin harva varmaan ajattelee ystävyyssuhteita keinona tai resurssina saavuttaa jotain. Niitä ei ajatella mistään hyötynäkökohdasta. Ne vain ovat syntyneet perheen, asuinympäristön, koulun, työn ja harrastusten kautta. Ystäväpiirissä kohtaavat samanlaiset tai yhteensopivat ajatukset, luonteenpiirteet ja mielipiteet toisensa, ja suhteet tuovat kaikille osapuolille tyydytystä ja mielihyvää.

Mutta jos haluat, ja sinun ehkä pitäisikin, olla ystävyyssuhteissasi hieman itsekäs tai tavoitteellinen, sinun kannattaa miettiä, useimmiten ei niinkään ystäviesi määrää vaan laatua.

Henkilösuhteittesi laatu määrää elämäsi laadun. Tony Robbins

Toinen tunnettu sääntö sanoo: Sinä olet niiden viiden henkilön keskiarvo, joiden kanssa vietät eniten aikaasi (Jim Rohn).

Sääntö antaa ymmärtää, että ne viisi ihmistä, joiden kanssa vietät eniten aikaasi, muovaavat sinua. Todellisuudessa kaikilla ihmisillä, joiden kanssa olemme tekemisissä, on oma vaikutuksensa meihin. Kuitenkin niillä harvoilla, jotka ovat meille läheisimpiä, on suurin vaikutus ajatteluumme ja toimintaamme. Tässäkin asiassa pätee 80/20 -periaate.

Minkälaisia ystäviä tarvitset?

Tätä näkökulmaa vasten kannattaa ehkä joskus pohtia ystävyyssuhteiden koostumusta omia tavoitteitasi ja päämääriäsi silmällä pitäen. Onko ystäväpiirini tasapainossa omien tarpeitteni suhteen? Saanko siltä riittävästi tukea ja kannustusta, oikeanlaista kritiikkiä tarvittaessa, optimismia ja positiivisuutta, innostuneisuutta uuden oppimiseen, tietoja ja taitoja, joita tarvitsen? Ja onko ystäväpiirissä riittävästi erilaisuutta, jotta siitä ei muodostu sisäänpäin lämpiävää?

Ja jos olet todella sitoutunut unelmiisi ja päämääriisi, voisiko epätyydyttävälle tilanteelle tehdä jotain? Pitäisikö joihinkin ystäviin ottaa etäisyyttä? Ja pitäisikö etsiä uudenlaisia ystäviä?

Esimerkiksi jos aiot juosta maratonin, on vaikea ajatella, että ystäväpiiriisi kuuluisi kavereita, joiden ainoa harrastus on kaljalla käynti ja biljardin pelaaminen. Ja jos haluat laihtua, etsi laihoja kavereita.

On totta, että aikuisiässä uusien tuttavuuksien ja ystävyyksien luominen on vaikeampaa kuin nuorena, mutta se ei ole mahdotonta. Se vaatii vain enemmän energiaa ja pitkäjänteisyyttä, mutta se on mahdollista. Mieti vain minkälaisia ystäviä tarvitset ja ryhdy aktiivisesti etsimään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *