Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Kerrotaan, että kun eräs vierailija huomasi Niels Bohrin, kuuluisan tiedemiehen ja Nobel palkinnon voittajan, kodin ulko-oven yläpuolelle ripustetun hevosenkengän, hän kysyi Bohrilta epäuskoisena: Uskotteko te, arvostettu tiedemies, tosiaan tällaiseen onnenkaluun? En tietenkään, Bohr vastasi, mutta minulle on kerrottu, että se tuo onnea, vaikka siihen ei uskokaan.

Meillä kaikilla on oma käsityksemme onnesta ja onnekkuudesta. Toiset uskovat, että omilla valinnoilla voi vaikuttaa onneen (lottonumerot valitaan läheisten syntymäpäivien perusteella). Toisten mielestä onneen ei kannata lainkaan luottaa, siihen ei voi vaikuttaa mitenkään.

Totuus lienee, tässäkin asiassa, jossakin noiden äärimmäisten näkemysten välillä. Sattuma sinänsä on täysin meistä tai mistään tekemästämme riippumaton, mutta sen todennäköisyydet ja seuraukset voimme ottaa huomioon ja toimia niiden mukaan.

Voimme joskus lisätä onnen mahdollisuutta, mennä onnea vastaan.

Onnekkuuden neljä tasoa

Onnea ja onnekkuutta voi lisätä eri tavoilla. Kun määritellään, että onni on sattuma, joka havaitaan, voidaan asiaa lähestyä neljällä tasolla. Onnen mahdollisuus kasvaa tasosta toiseen. Periaatteen on alkuaan esittänyt tunnettu ohjelmistokehittäjä, yrittäjä ja sijoittaja Marc Andreessen.

Ensimmäisellä tasolla onni on sattuma, johon kuka tahansa voi törmätä. Kysymys on puhtaasta onnenpotkusta, ilman että sinun tarvitsee tehdä mitään.

Toisella tasolla puhutaan ilmiöstä ”luck in motion”, eli liikkeessä todennäköisyys kasvaa. Tällöin lisätään tietoisesti sattumien todennäköisyyttä. Onnekkuudessahan on kysymys sattumasta ja todennäköisyyksistä. Lototaan useampi rivi, yritetään monta kertaa, tavataan paljon erilaisia ihmisiä, luodaan verkostoja, tutustutaan moniin uusiin asioihin. Mitä enemmän meillä on tilanteita, joissa on mahdollisuus törmätä onneen, sitä todennäköisemmin niin käy. Toiminta, liikkuminen, uteliaisuus, ahkeruus ja erilaisuus ovat avainasioita.

Kolmas taso tarkoittaa, että edelliseen tasoon lisätään valmistautunut, vastaanottava asenne. Me tiedostamme, miltä onni näyttää. Kun eteemme tulee mahdollisuus, ymmärrämme tarttua siihen. Meillä on tieto, minkälaista mahdollisuutta etsimme, mikä sopii meidän tai yrityksemme osaamiseen, vahvuuksiin ja resursseihin.

Kreikkalaisen mytologian mukaan onni on olio, jolla on muuten kaljun päänsä otsalla suuri hiustupsu. Onnen tavoittaa ja saa kiinni se, joka on valppaana, huomaa onnen ajoissa ja ehtii tarttumaan siitä kiinni hiustupsusta, kun onni menee ohi. Jos havahtuu liian myöhään, huomaakin, että kaljusta takaraivosta ei enää saa otetta. Tähän sisältyy kaksi opetusta. Ensinnäkin on etukäteen opeteltava tietämään, miltä onni näyttää. Käytännön elämään siirrettynä tämä tarkoittaa, että on mietittävä, mitä tietoa halutaan, mitkä tilanteet ja asiat ovat ratkaisevia menestyksen kannalta. Toiseksi on oltava jatkuvasti valppaana, jotta tilaisuuden tullessa ehtii reagoida ja tarttua onneen. Kuten Louis Pasteur on sanonut, sattuma suosii valmistautunutta mieltä.

Äärimmilleen vietynä voidaan puhua tasosta neljä, jolloin toimintamme on suunnattua, mahdollisuuksien etsiminen on pitkälle vietyä, systemaattista tiedonkeräystä ja analysointia.

Wisemanin periaatteet

Myös professori Richard Wiseman on kirjassaan Onnen tekijät esittänyt neljä periaatetta, joiden avulla on mahdollista lisätä onnekkuutta.

Periaate yksi: Maksimoi sattuman mahdollisuudet. Onnekkaat ihmiset ovat taitavia luomaan, huomaamaan ja toimimaan sattuman tuomien mahdollisuuksia. He tekevät tätä eri tavoin, verkostoitumalla, omaksumalla rennon otteen elämään ja olemalla avoin uusille kokemuksille.

Onni ei tapahdu tyhjiössä. Onnekkuus lisääntyy, kun lähdet kotoa. Sano kyllä kutsuille, kokeile uusia harrastuksia, tapaa uusia ihmisiä.

Onnekkuus riippuu paljon muista ihmisistä. Mitä enemmän sinulla on ystäviä ja tuttavia, sitä todennäköisemmin kuulet heiltä asioita ja ideoita, joita voit käyttää niitä onnekkaina mahdollisuuksina.

Periaate kaksi: Kuuntele onnekkaita aavistuksia. Onnekkaat ihmiset tekevät tehokkaita päätöksiä kuuntelemalla intuitiotaan ja mututuntumiaan. Lisäksi he tekevät työtä parantaakseen intuitiokykyään esimerkiksi meditaatiolla ja mielen tyhjentämisellä muista ajatuksista.

Ole utelias, joustava, osallistu ja pidä mielesi avoimena. Muutos on hankalaa, mutta se voi tuoda parempia mahdollisuuksia.  Anna muille ihmisille mahdollisuus yllättää sinut positiivisesti.

Periaate kolme. Odota hyvää tuuria. Onnekkaat ihmiset ovat varmoja, että heidän tulevaisuutensa on täynnä hyvää onnea. Näistä odotuksista tulee itseään toteuttavia ennusteita, kun ne auttavat heitä kestämään vastoinkäymisiä ja muovaavat heidän kanssakäymistään muiden kanssa positiivisella tavalla.

Periaate neljä. Käännä huono tuuri hyväksi. Onnekkaat ihmiset käyttävät erilaisia psykologisia tekniikoita selvitäkseen ja usein jopa hyötyäkseen huonosta tuurista. Esimerkiksi he ajattelevat spontaanisti, että asiat voisivat olla pahemminkin, eivät jää makaamaan huonoon tuuriin ja ottavat tilanteen haltuunsa.

Onnea vastaan meneminen on myös taitoa

Toinen tunnettu onnen tutkija Michael J. Mauboussin on kuitenkin todennut, että onnea ei voi parantaa, sattuma on aina sattuma. Hänen mukaansa kaikkea, mitä teet parantaaksesi onnen mahdollisuutta, voidaan pitää osoituksena taidosta. Esimerkiksi hyvän työtarjouksen saanti monien hakemusten ja haastattelujen jälkeen ei ole onnea. Se on ponnistelujen tulos, ja kärsivällisyys, sitkeys ja kestävyys ovat kaikki taidon elementtejä.

Uskon vahvasti onneen, ja olen huomannut, että mitä kovemmin teen työtä, sitä enemmän minulla on onnea. Thomas Jefferson

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *