Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Photo by Vladislav Muslakov on Unsplash

”Ihminen tarvitsee jonkinlaisen rytmin. Se tekee hyvää, että herää aamulla jotakin varten. Vitsailen aina, että en ehdi kuolla, kun aamulla on kiire sähköliikkeeseen”. Jarmo Siro, 82, sähköliikkeen pitäjä, aikoo työskennellä ainakin yhdeksänkymppiseksi. (HS) 

Pitkän iän vyöhykkeet  

Sinisiksi vyöhykkeiksi sanotaan alueita, joissa ihmiset elävät luontaisesti erittäin pitkään ja terveinä. Yksi tällaisista alueista on Okinawan saari Japanissa. Sen arvioidaan olevan maailman suurin satavuotiaiden keskittymä.

Okinawan pitkäikäisten ja yleensä onnellisten ihmisten yhdeksi salaisuudeksi sanotaan käsitettä ikigai. Vaikuttaako ikigai pitkään ikään? Näin monet uskovat.

Ikigain lisäksi okinawalaisten pitkäikäisyyteen vaikuttavat ruokavalio, liikunta, stressittömyys, aktiivinen elämä ja yhteisöllisyys.

Japanilaisen sanalaskun mukaan ”Vain tekevä tahtoo elää satavuotiaaksi”.

Mitä on ikigai?

Termi ikigai muodostuu kahdesta Japanin kielen sanasta: sanasta iki, mikä käännettynä on elämä, olla olemassa tai elossa, ja sanasta gai, mikä voidaan kääntää sanoilla arvo, etu, tulos, hyöty. Ja yhteensä sanan merkitykseksi muodostuu ” olemassa olon/elämän tarkoitus” tai ”syy olemiseen”,

Tutkimukset osoittavat, että oman elämänsä tarkoituksen kadottamisella on vahingollisia vaikutuksia.

Menestys ja onnellisuus

Yleensä meillä on aktiivisessa työiässä ristiriitainen tilanne niiden asioiden välillä, joista saamme rahaa ja niiden kanssa, joista todella pidämme. Raha, omaisuus tai menestys sinänsä johtavat harvoin tyydyttävään tilanteeseen ja onnellisuuteen.

Jos löydät oman ikigaisi, sinulla on mahdollisuus saavuttaa tällainen tilanne elämässäsi.

Sen, miten löydämme oman ikigaimme, tilanteen, jossa saamme intohimomme tyydytettyä ja samalla se tuo meille rahaa, tulisi olla tavoitteittemme kohteena. Ikigaisi on sen, missä olet hyvä ja sen mitä rakastat tehdä, leikkauskohta.

Ikigai nähdään neljän perusasian yhtymäkohtana

 

Kun löydät oman ikigaisi, menestys tuo mukanaan myös onnellisen elämän. Se on elämäsi ”miksi”, josta Nietzche on sanonut: ”Se, jonka elämässä on miksi, kestää miltei minkä tahansa miten”.

Arjen ikigai

Laajemmin ikigai voi liittyä paitsi työhön, myös perheeseen tai harrastuksiin. Se tekee ihmisen elämästä mielekästä ja antaa syyn nousta aamuisin ylös sängystä. Se voi olla periaatteessa lähes mitä tahansa, työ haastavassa ammatissa, oman yrityksen rakentaminen ja kehittäminen, urheiluharrastus, perhe, osakesijoittaminen, uuden kielen opiskelu, maalaus tai perehtyminen barokkimusiikkiin.

Okinawan saaren asukkailla on ajattelutapa, joka poikkeaa länsimaalaisesta. Kun me ajattelemme, että eläkkeelle pääseminen tarkoittaa mökkeilyä, matkustamista ja golfia, heillä on eläkkeelle jäämisestä aivan eri ajatus.

Itse asiassa heillä ei ole edes sanaa eläkkeelle jäämiselle. Heillä on vain ikigai, syy nousta ylös aamulla. Se pitää heidät liikkeessä, he eivät halua olla tekemättä mitään. He haluavat tehdä jotain, mitä rakastavat.

Ja Okinawan asukkaille se tarkoittaa sosiaalista kanssakäymistä, yhdessä tekemistä, pientä askartelua, oma kasvimaan hoitamista, uusien asioiden oppimista, harrastuksia, käsitöitä, askartelua, vapaaehtoistyötä….

Ikigai keskitysleirillä

Tunnettu neurologi, psykiatri ja logoterapia perustaja Viktor Frankl joutui juutalaisena natsien keskitysleireille (mm. Theresienstadt ja Auschwitz). Siellä hän sanoo huomanneensa, että ne vangit, joilla oli jokin tarkoitus elämässään, selvisivät todennäköisemmin kuin ne, jotka olivat menettäneet kaiken toivon. Häntä itseään piti kiinni elämässä  halu saada jo aikaisemmin aloittamansa kirja valmiiksi, samoin kuin haave olla jälleen perheensä kanssa.

Keskitysleiriltä vapautumisensa jälkeen hän julkaisi ensimmäisen kirjansa (Olemisen tarkoitus), jonka hän saneli keskitysleirillä raapustamiensa muistilappujen avulla. Kirjaa on myyty yhdeksän miljoonaa kappaletta 26 kielelle käännettynä.

Frankl on todennut: Ihminen ei tarvitse leppoisaa elämää, vaan haasteen, joka saa hänet käyttämään kykyjään ja taistelemaan vallitsevissa olosuhteissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *